Zabavna strana povijesti: Komičar smrknutog lica i boksač koji je nokautirao samog sebe

U čemu se natječu sudionici Svjetskih eskimsko-indijanskih olimpijskih igara? Koliko anđela, prema proračunu jednog od najpoznatijih crkvenih naučitelja, napučuje raj? Kojem je glumcu u ugovoru pisalo da se nikad ne smije smijati pred kamerama? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Prema “znanstvenim” proračunima njemačkog teologa, filozofa i prirodoslovca Alberta Velikog (1200. – 1280.), u raju prebiva ni više ni manje nego tristo devedeset devet milijuna anđela!

2. Sergej Aleksandrovič Karjakin, ruski šahist ukrajinskog podrijetla, 2002. se upisao u povijest kao najmlađi velemajstor ovog sporta. Imao je tada, naime, tek dvanaest godina i sedam mjeseci.

3. Godine 1992. američki boksač Daniel Caruso za važan meč se pripremao na osebujan način, udarajući samog sebe u lice. Vježbi je pristupio odveć revno – nakon što je slomio vlastiti nos, proglašen je nesposobnim za borbu!

4. Američki glumac, redatelj, scenarist i producent Buster Keaton (1895. – 1966.) razvio je stil komičara koji se nikad ne smije, već zrači rezigniranošću i stoicizmom (na slici!). Godine 1920. potpisao je ugovor s moćnom filmskom kompanijom “MGM”. Jedna od stavki izričito mu je zabranjivala da se smije pred kamerama!


5. Od 1961. godine, sudionici Svjetskih eskimsko-indijanskih olimpijskih igara svakog srpnja demonstriraju tradicionalne plemenske vještine. Osim u pripovijedanju starih priča, natječu se u izradi oruđa te “sportovima” poput “Ujaka”. O čemu je riječ? Natjecatelji ušima potežu konac, sve dok onaj koji se predaje ne izgovori ovu riječ.

6. Alkemija se razvila u Aleksandriji, povezujući dijelove helenističkih, kaldejskih, egipatskih i židovskih učenja, a Sveto umijeće se u četvrtom stoljeću proširilo na sve dijelove Egipta te u susjedne rimske provincije. Svi alkemijski rukopisi iz tog razdoblja pripisivani su božanstvima, najčešće Hermesu i Izidi, čuvenim vladarima poput Keopsa i Aleksandra te mudracima kao što su Aristotel, Tales, Heraklit, Pitagora i Mojsije.

7. Popularna “Nutella” na tržište je lansirana 1964. Njenu preteču, talijanski namaz “Pasta Gianduia”, osamnaest godina ranije stvorio je Pietro Ferrero, osnivač tvrtke koja nosi njegovo prezime. Glavni sastojak, lješnjak, tipični je proizvod regije Pijemont, iz koje potječe obitelj Ferrero. “Nutella” kakvu danas poznajemo razvijena je u Italiji uslijed pretjeranih poreza na kakaovac, koji su onemogućavali normalnu proizvodnju čokolade.

8. Stari Grci vjerovali su da da su planeti i zvijezde ugrađeni u kristalnu nebesku sferu koja uslijed njihova kretanja zuji, čime se stvara “nebeska glazba”. Premda je ideja o postojanju kristalne sfere, dakako, pogrešna, znanstvenici su dokazali da zvijezde doista “pjevuše”, odnosno proizvode vibracijske frekvencije koje su našem uhu nečujne.

Piše: Lucija Kapural

Komentari