Zabavna strana povijesti: Churchill je bio sjajan slikar – njegovom talentu divio se i veliki Picasso!

Zašto su švedski homoseksualci svojedobno masovno tražili bolovanje? Koji je državnik, da je htio, za život mogao zarađivati kaio slikar? Što su renesansne dame činile kako bi njihove gruudi bile u skladu s onodobnim ukusom? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Godine 1979., u vrijeme kad je homoseksualnost u njihovoj domovini još uvijek bila klasificirana kao duševna bolest, pripadnici ove seksualne manjine u Švedskoj protestirali su na uistinu osebujan i duhovit način: masovno su tražili bolovanje, tvrdeći da se “u zadnje vrijeme osjećaju nekako gay”.

2. Smisao za humor vjerovatno vam neće biti prva asocijacija pri spomenu britanske kraljice, no 2012. Elizabeta II. svijetu je dokazala da se uistinu zna našaliti. Te godine, stanoviti John Canning kraljici je, u zafrkanciji, poslao pozivnicu za svoje vjenčanje s dugogodišnjom djevojkom Frances. Mladoženja je umalo izgubio svijest kad se u gradskoj vijećnici u Manchesteru pojavila kraljica i ljubazno mu čestitala!

3. Američki književnik Mark Twain (1835. – 1910.) slovio je za jednog od najduhovitijih ljudi svoga vremena. Ta osobina do izražaja je došla i kad ga je neki novinar pitao što misli o ratovanju, navodeći ga na to da održi kakvu pacifističku govoranciju. Umjesto toga, autor “Pustolovina Toma Sawyera” je, aludirajući na činjenicu da Amerikanci u pravilu vrlo loše stoje s poznavanjem zemalja koje nisu Amerika, odgvovorio: “Bog je stvorio rat kako bi Amerikanci konačno naučili zemljopis”.


4. Mnogi ne znaju da je Winston Churchill (1874. – 1965.) bio nevjerojatno talentiran slikar. Kist je prvi put uzeo u ruke 1915. godine, tijekom obiteljskog odmora, a do kraja života je naslikao preko pet stotina djela. Oduševljen njegovim akvarelima, veliki Picasso konstatirao je da je britanski državnik bio nadareniji od većine razvikanih profesionalnih umjetnika tog vremena.

5. Renesansni ideal ljepote podrazumijevao je geometrijsku liniju tijela, pa su velike grudi u to vrijeme bile nepoželjne. Kako bi se spriječilo bujanje ovog dijela anatomije, djevojčicama su se od puberteta prsa podvezivala daščicama, a čitavo tijelo bi se sapinjalo u steznik učvršćen ribljim kostima. Ova praksa često je razultirala teškim deformacijama.

6. U ruralnim krajevima Australije, u prošlosti je bio popularan pomalo gadljiv pojam romantike. Umjesto cvijeća, čokoladnih bombona ili nakita, lokalni udvarači objektima svoje žudnje oklanjali su jabuke garnirane – znojem ispod pazuha! Smatralo se, naime, da ova gesta simbolizira naklonost i bliskost.

7. James Montgomery Doohan (1920. – 2005.), kanadski glumac najviše zapamćen po ulozi Montgomeryja “Scottyja” Scotta u kultnom serijalu “Zvjezdane staze”, sudjelovao je u brojnim bitkama Drugoga svjetskog rata, uključujući čuveno iskrcavanje u Normandiji. Tijekom rata, ranjen je sedam puta, od toga dvaput vro teško.

Piše: Lucija Kapural

Komentari