Zabavna strana povijesti: Božanski kanibali, živi mrtvaci i antički recept za mamurluk

Zašto se u viktorijanskim lijesovima nalazila užad? Koji narod od davnina vjeruje da je uštap neka vrsta božanskog kanibala? Gdje se nalazi kuća u potpunosti izgrađena od otpadaka? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Unatoč preuzimanju modernih civilizacijskih stečevina u novije vrijeme, Inuiti s Grenlanda (na slici!) uspjeli su očuvati tradicionalni način života, uključujući drevna vjerovanja. Mnogi pripadnici ovoga polarnog naroda i danas vjeruju da je puni mjesec zapravo gladni bog Anningan, koji pokušava pojesti svoju sestru, božicu sunca Mallinu!

2. Američka glumica Marilyn Monroe (1926. – 1962.), seks-simbol pedesetih godina prošlog stoljeća, bila je nezakonito dijete holivudske montažerke negativa i norveškog useljenika, a djetinstvo je provela po sirotištima i kao štićenica više obitelji. U tim danima, jedino društvo joj je pružala mačka koju je pronašla na ulici. Glumica je do kraja života obožavala životinje i imala mnogo kućnih ljubimaca. Kad bi njen psić Hugo bio tužan, tješila ga je na sličan način kao samu sebe – kapljicom viskija!

3. Prije nego što ga je promijenio, Reginald, otac legendarnog komičara Johna Cleesea, nosio je prezime Cheese (“Sir”). Da stvar bude zabavnija, odrastao je u gradiću koji se zvao – Cheddar!


4. George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, Abraham Lincoln, Ulysses S. Grant, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Dwight Eisenhower, John F. Kennedy i Lyndon Johnson samo su neki od američkih predsjednika koji su kao kućne ljubimce odabrali ptice. Nijedna od njih nije bila sjena papige Polly, pernate prijateljice Andrewa Jacksona (1767. – 1845.). Sedmi američki predsjednik i osnivač Demokratkske stranke ovu je inteligentnu životinjicu naučio stotinama riječi, od kojih su većina bile – psovke!

5. U viktorijanskom razdoblju, fenomen prividne smrti postao je opsesija učenih glava. To stanje, poznato i pod latinskim nazivom vita minima, može se javiti u stanju teškog pijanstva, kome ili katatonije, a karakterizira ga svođenje vitalnih funkcija na minimum: puls se ne osjeća, disanje je nečujno, no srčana i moždana aktivnost i dalje je prisutna. Dok su onodobni liječnici pokušavali iznaći načine da se potonje dvije detektiraju, spoznaja da neki mrtvaci baš i nisu toliko mrtvi kod puka se svela na strah da čovjek ne bude živ zakopan. To je rezultiralo zanimljivim izumom: lijesovi su se počeli opremati užetom kojim je nesuđeni mrtvac mogao aktivirati zvonce smješteno na nadgrobnom spomeniku te tako upozoriti one na površini da su se zeznuli kad su ga spustili u raku.

6. Godine 1928., ekscentrični američki kipar Arthur “Art” Harold Beal (1896. – 1992.) kupio je percelu na kalifornijskim brežuljcima, te na njoj počeo graditi kuću – od otpadaka! Nitt Witt Ridge, neobično zdanje sazdano od kanti za smeće, odbačenih štednjaka, automobilskih dijelova, limenki piva, razbijenih pločica i bubnjeva od perilica za rublje, na kojem je umjetnik radio točno pola stoljeća, njegovi susjedi su prozvali “Garbage Castle” (dvorac od smeća).

7. Godine 1994., u sudnici u Pittsburghu se, na mjestu za svjedoke, pojavio policijski pas. Branitelj je, naime, pokušavao dokazati da je napadač u borbi koja je završila teškim ozljedama bio pas, a ne njegov klijent.

8. Plinije Stariji, rimski političar i pisac iz prvog stoljeća, u jednom od svojih spisa spominje pouzdanu metodu za izbjegavanje mamurluka: na samom početku pijanke, onaj tko ne želi da ga sutradan boli glava treba iskapiti blagu bevandu pomiješanu s nekoliko listova šafrana.

Piše: Lucija Kapural

Komentari