Za sve je “kriv” jedan glumac: Kako je stvoren “blesimetar”?

Koriste ga političari, glumci i pjevači, a televizijski voditelji bez njega ne mogu zamisliti život. Riječ je o tzv. blesimetru, uređaju koji je revolucionizirao javne nastupe. Kad, primjerice, neki državnik satima blebeće o stanju nacije ne gledajući u papir, ili kad nas voditelj dnevnika obavještava o novim pokoljima koji su se odigrali diljem globusa, pametno gledajući u kameru, za to nije zaslužna memorija govornika, nego tekst na blesimetru koji jednostavno treba pročitati.

Uređaj nazvan “teleprompter” sredinom prošlog stoljeća je konstruirao inženjer Hubert Schalfly, prema ideji glumca Freda Bartona, koji je htio kolegama olakšati memoriranje teksta. Primitivni blesimetar, motorizirana rola papira u kovčegu, prvi put je stavljen iza kamere na snimanju CBS-ove sapunice “The First Hundred Years”.

Političari su ubrzo uvidjeli prednosti ovoga jednostavnog izuma. Počevši od Herberta Hoovera, koji se prvi poslužio blesimetrom govoreći na konvenciji Republikanske stranke 1952. godine, svi su američki predsjednici, izuzev Nixona, koristili ovu napravu. Sam Schlafy, vlasnik šesnaest patenata i dobitnik tehničkog “Emmyja”, poslužio se vlastitim izumom dok je držao govor na jednoj tehnološkoj konferenciji!

Moderni blesimetri sastoje se od tankog LCD monitora smještenog u kutiji koja stoji na zemlji i iz koje se, na pomičnoj šipci, izdiže stakleni display. Potonji, okrenut govorniku, projicira tekst s ekrana, a s druge strane, okrenute prema publici, izgleda kao obično prozirno staklo.

Možda baš zbog njegove neprimjetnosti, blesimetar je bio omiljeni gadget Baracka Obame za negova predsjedničkog mandata. Zbog svoje ovisnosti, Obama je često bio predmet sprdnje u medijima. Kad je, primjerice, pomoću omiljene sprave držao govor pred učenicima jedne osnovne škole, komičar Jay Leno narugao mu se u svojoj emisiji. “Dao je postaviti blesimetre da bi s njih čitao govor djeci. A što je bila tema govora? Kako nikad ne treba nositi šalabahtere u školu!”. Ako je Obama ispao licemjeran, Leno je to ispao dvostruko: svoj govorčić u kojem se sprda s predsjednikom i sam je čitao s blesimetra!


Obama nije jedini kojem je ovaj uređaj priuštio neugodnosti. Blesimetar je svojedobno zbunio i našeg Juru Ozmeca: toliko se uživio u tekst da nije primijetio kako je njegov dio emisije, onaj sportski, završen, nego je mrtav-hladan počeo čitati – vremensku prognozu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari