Za svakog čovjeka koji je uspio pobjeći iz Auschwitza, SS-ovci bi desetoricu logoraša osudili na smrt glađu!

Kojeg su državnika nazivali “najsiromašnijim predsjednikom na svijetu”? Odakle potječe tradicija djeveruša na vjenčanjima? Što se događalo kad bi netko uspio pobjeći iz zloglasna nacističkog logora smrti? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. José Mujica zapamćen je kao “najsiromašniji predsjednik na svijetu”. U razdoblju od 2010. do 2015., koliko je obnašao dužnost predsjednika Urugvaja, vozio se naokolo u prastaroj “bubi”, čekao na red u bolnicama, kinima i dućanima poput “običnih smrtnika” te čak devedeset posto plaće donirao u humanitarne svrhe.

2. Tijekom drugoga svjetskog rata, Hazel Ying Lee (1912. – 1944.), američka pilotkinja kineskog podrijetla, zbog kvara motora bila je prisiljena izvršiti prisilno slijetanje u žitnom polju u okolici Topeke. Izvukla se s lakšim ozljedama no bila je prisiljena suočiti se s gnjevom lokalnog farmera, koji ju je naganjao oko aviona s vilama u ruci, vičući da “Japanci” pokušavaju osvojiti Kansas!

3. Indijac Brahmagupta (598. – 665.) bio je prvi matematičar koji je koristio nulu kao broj, umjesto samo kao cifru u predstavljanju drugog broja, i koji je dao pravila računanja s istom. Istraživao je aritmetičke nizove, red kvadrata i kubusa prirodnih brojeva te rješavao neodređene jednadžbe, a u području geometrije je odredio izraz za izračunavanje volumena krnje piramide. U svojim djelima, kako matematičkim tako i astronomskim, imao je običaj izostavljati riječi i korake, kako bi svoje misli predstavio na poetskiji način.

4. Tradicija djeveruša potječe iz rimskog prava, koje je zahtijevalo deset svjedoka na vjenčanju. Mladenci, djeveruše i djeveri oblačili su jednaku odjeću iz praznovjerja, kako bi zbunili zloduhe i onemogućili im da odmah shvate tko je bračni par i možebitno ga ureknu.


5. U Auschwitzu II., logoru za istrebljivanje, smaknuto je preko milijun ljudi. Dana 7. listopada 1944. godine, skupina od dvjestotinjak logoraša, zadužena za rad u plinskim komorama i krematorijima, napala je čuvare čekićima, sjekirama i ostalim priručnim alatima. Nažalost, svi su uhvaćeni i pogubljeni. Bilo je i individualnih pokušaja bjega iz ovoga carstva smrti, od kojih je oko 150 bilo uspješno… Barem za one koji su otišli. Poznato je, naime, da bi, za svakog odbjeglog zatvorenika, SS-ovci uzeli desetoricu i osudili ih na smrt glađu.

6. Automobilski radio 1904. je izumio Amerikanac Lee de Forest, a prvi takvi uređaji u masovnoj su se prodaji našli tek 1930. Na tržište su ih lansirala braća Galvin, vlasnici kompanije “Motorola”. Tijekom te godine, neke države htjele su zabraniti ove naprave, smatrajući da odvlače pažnju vozačima te povećavaju rizik od prometnih nesreća.

7. Ispitivanja mumija pokazala su da su egipatski vladari – suprotno statuama koje su ih prikazivale kao vitke – u pravilu bili pretili te da su mnogi od njih patili od dijabetesa. To nije čudno, znamo li da su svakodnevno konzumirali velike količine kruha, piva i meda.

Piše: Lucija Kapural

Komentari