Warholov crtež kupljen na garažnoj rasprodaji i procijenjen na 2,4 milijuna dolara

Fotografija: Screenshot YouTzbe (Andy Warhol. Brief biography and artwork.)

Da nikada ne znate što ćete na rasprodajama naći pokazuje primjer kojeg danas donosimo. Andy Fields inače poslovni čovjek koji voli umjetnost i često obilazi garažne rasprodaje je kupio nekoliko ilustracija na jednoj takvoj uličnoj prodaji u Las Vegasu 2010. godine. Među kupljenim crtežima se nalazio i rani uradak Andyja Warhola, ali on to još nije znao. Kada se vratio kući odlučio je promijeniti okvir na jednoj od ilustracija, a ispostavilo se da je iza bio Warholov crtež.

Kupnja od 5 dolara

Fields je potrošio na ovu kupnju 5 dolara, a kad je vidio Andyjev potpis odlučio je kontaktirati stručnjake za procjenu je li riječ doista o originalnom Warholovom djelu. Ovaj je rad navodno nastao kada je Warhol imao oko 10 godina. Na njemu je nacrtan Rudy Vallee poznati pjevač, glumac i radijski voditelj iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Prikazan je s prepoznatljivim obilježjima pop art stila poput jakih boja, naglašenih usana, a i sama tematika crteža na kojem je bila slavna osoba je u skladu s prevladavajućim interesima ovog stilskog pokreta.

Andyjev brat negirao autentičnost

Crtež je kupljen navodno od nekog ovisnika o drogama, a čija je teta čuvala i njegovala Warhola koji je kao dijete obolio od neurološke bolesti. Tada mu je majka sugerirala da krati vrijeme crtanjem. Fields kaže da je pokušao pronaći čovjeka od kojega je kupio  crteže, ali mu nije uspio ući u trag. Oko ovog rada se lome koplja jer autorstvo crteža nije potvrdio Warholov odbor za provjeru autentičnosti. Dapače Paul Warhol je žustro pobijao autorstvo svog brata po pitanju ovog crteža. Forenzični povjesničar Peter Bower je potvrdio starost papira na 60-ak godina, no ako nas matematika dobro služi to bi pak značilo da je papir iz negdje kasnih 40 -ili ranih 50-godina prošlog stoljeća. Glede potpisa Audrey Giles, koja se specijalizirala za procjenu izvornosti rukopisa u dokumentima, smatra da bi to trebao biti Warholov potpis.


Pronađeni crtež. Fotografija: A. Fields

No postoji nekoliko problema. Flomasteri u obliku u kojem ih mi danas koristimo se počinju proizvoditi tek od 50-ih godina prošlog stoljeća, a na crtežu su, čini se, korišteni upravo oni. To bi pomaknulo nastanak crteža za više od desetljeća, a što bi onda bilo u skladu s procjenom papira, no ujedno bi značilo i da je Warhol u vrijeme njegova nastanka morao biti na prijelazu u dvadesete ili u ranim dvadesetim.

Procjena vrijednosti

Iako postoje nedoumice, Fields bi ovaj crtež mogao prodati prema Brettu Malyu, procjenitelju umjetnina u nas poznatom zbog gostovanju u popularnom reality showu “Zvijezde zalagaonice” (Pawn Stars), za oko 2,4 milijuna dolara.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari