Vrag ne spava: Je li naziv ovog benda zapravo akronim od “Vitezovi u službi nečastivog”?

Fotografija: YouTube screenshot

Odabir imena rock grupe od iznimne je važnosti. Bi li, primjerice, “Green Day” stekao današnju popularnost da su se momci držali svoga prvotnog naziva “Sweet Children”? Pa, možda… Ako obožavateljima ne bi bilo previše neugodno reći da idu na koncert “Slatke dječice”!

The Velvet Underground

Nakon što je prekinuo studij engleske književnosti, Lou Reed je s prijateljima Johnom Caleom i Tonyjem Conradom osnovao grupu “Warlocks”. Kad su im se pridružili Reedovi kolege s faksa, bubnjarica Maureen Tucker i gitarist Sterling Morrison, promijenili su ime u “The Primitives”. Legenda kaže da naziv pod kojim se sastav proslavio, “The Velvet Underground”, potječe od jeftina sadomazohističkog romana Michaela Leigha, koji je Reed jednog jutra pronašao na pločniku dok je tumarao njujorškim ulicama. Ne treba puno naprezati klikere da bi se shvatilo kako je sintagma “baršunasto podzemlje” neuvijena aluzija na vaginu.

AC/DC

Osim virtuoznim sviranjem, legendarni gitarist benda “AC/DC” Angus Young proslavio se svojim kratkim hlačicama, a upravo one su razlog zbog kojeg se grupa zove tako kako se zove. Naime, malom Angusu je starija sestra šivala školsku uniformu na stroju na kojem je pisalo “AC/DC”. Za neupućene, riječ je o oznaci za uređaj koji radi na izmjeničnu (“Alternating Current”) i istosmjernu struju (“Direct Current”). Momčiću se to učinilo zanimljivim te se zarekao kako će tako jednog dana nazvati svoj bend. U tom trenutku, nije bio svjestan činjenice da se taj termin u slengu koristi za – biseksualce! Premda lijepa i pomalo nostalgična, priča je, tvrde neki štovatelji grupe, od prve do zadnje riječi izmišljena. Prema njihovoj teoriji, “AC/DC” zapravo znači AntiChrist, Devil’s Child, odnosno Antikrist, dijete vražje.


Dire Straits

Grupa koju su 1977. u Londonu osnovali braća Mark i David Knopfler, basist John Illsley i bubnjar Pick Withers nazvana je “Dire Straits”, što je fraza koju bismo na hrvatski mogli prevesti kao “U škripcu”. Odabir tog imena bio je prozaičan. Naime, kad su krenuli sa svirkama, momci su se uistinu nalazili u financijskom škripcu, do te mjere da su jedva imali što za jesti. Srećom, takva situacija promijenila se već nakon prvog albuma, koji donosi bezvremenski hit “Sultans of Swing”. Zanimljivo, jedan beogradski novovalni bend uzeo je upravo ime – “U škripcu”!

Green Day

Osim ljubavi prema žestokom zvuku, Billieja Joea Armstronga i Mikea Dirnta povezala je ljubav prema lakim drogama. Odlučili su te dvije ljubavi spojiti, pa su svoju punk grupu, oformljenu 1987. godine, nazvali “Green Day”. Naime, “green” odnosno “zeleno” u slengu je naziv za marihuanu, a “green day” bi, po Armstringovom objašnjenju, bio dan proveden u pušenju ove biljčice. Od prvotnog naziva grupe, “Sweet Children”, odustali su, ispravno zaključivši da ovaj pobuđuje kojekakve pedofilske konotacije.

KISS

U siječnju 1973. godine, Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley i Peter Criss besciljno su se vozili njujorškim ulicama, pokušavajući smisliti ime za bend koji su netom bili osnovali. “Želim nešto kratko, upečatljivo i je*ačko!” zagrmio je gazda Gene. Okrenuo se prema Peteru, koji je nekoć bubnjao u grupi “Lips” (“Usne”). “Vidite, to je bilo dobro ime… Hoću nešto slično!” objasnio je. Otpivši gutljaj viskija, Paul je sa suvozačkog mjesta sramežljivo predložio: “A da se nazovemo ‘Kiss’ (‘Poljubac’)? To je prilično slično!” Prijedlog je jednoglasno prihvaćen, a grupa je pokorila svijet žestokom svirkom, obojenim licima i nastupima koji su uključivali riganje vatre, prskanje krvi po pozornici, ispaljivanje raketa, gitare u plamenu i slične atrakcije. Ovo je službena verzija geneze imena grupe a postoji, dakako, i ona neslužbena. Prema njoj, “KISS” je akronim od “Knights In Satan’s Service”, odnosno “Vitezovi u službi nečastivog”!

Queen

Premda je njegove kolege Rogera Taylora i Briana Maya to ime strahovito živciralo, jer u slengu znači “homić” ili “tetkica”, frontmen Freddie Mercury odlučio je preimenovati grupu iz “Smile” (“Smiješak”) u “Queen” (“Kraljica”). Kako je jednom prilikom objasnio, to ime mu je, poput poruke s nebesa, stiglo u snu. “Bila je to sudbina, a od nje nije pametno bježati”, izjavio je u intervjuu. “Osim toga, ime za koje sam se opredijelio vrlo je uzvišeno, moćno i direktno – baš poput mene!”.

Pearl Jam

Godine 1990., pjevač Eddie Vedder, gitaristi Mike McCready i Stone Gossard te basist Jeff Ament u Seattleu su osnovali bend koji su, u nedostatku inspiracije, nazvali “Mookie Blaylock”, po omiljenom košarkašu. Diskografska kuća “Epic Records” ubrzo im je ponudila ugovor za snimanje albuma, ali pod uvjetom da promijene ime. Ostalo je povijest: “Pearl Jam” postali su legende grungea, a prvijencem “Ten” odali su počast Blaylocku, koji je na dresu nosio desetku. Vedder je objasnio da je bend nazvan po njegovoj prabaki Pearl, Indijanki koja je bila poznata po svome specijalitetu, marmeladi (eng. “jam”) od – pejotla! Punih šesnaest godina, obožavatelji su vjerovali u ovu priču, a onda je Vedder priznao da ih je povukao za nos: “Radilo se o pukom mistificiranju. Ne samo da u mojoj obitelji nitko nije spremao pekmez od pejotla, nego uopće nemam prabaku po imenu Pearl!”. Tom prilikom ponudio je alternativno objašnjenje: nazvani su po pijesku, bezvrijednom materijalu od kojeg posebna vrsta školjke pravi biser. Pogađate, opet je lagao. Ament, nešto manje sklon poetskim objašnjenjima, otkrio je da se fraza “biserna marmelada” koristi kao metafora za – spermu!

The Beatles

Inspiriran grupom “The Crickets” (“Cvrčci”) Buddyja Hollyja, kolege kojeg je silno cijenio, John Lennon svoj je bend 1960. nazvao “The Beetles” (“Kukci”). Kasnije se poigrao slovima pa je drugo “e” zamijenio s “a”, kao referencu na “beat” odnosno ritam ili takt. Pokojni glazbenik u nekoliko je navrata ispričao tu anegdotu, ali Paul McCartney tvrdi da ona ne odgovara istini. Prema njegovoj verziji, naziv potječe iz “Divljaka”, kultnog filma iz 1953. s Marlonom Brandom u glavnoj ulozi – tako se u njemu zvala zloglasna motoristička banda.

Duran Duran

Davne 1978. godine, gitarist John Taylor i klavijaturist Nick Rhodes u Birminghamu su osnovali bend, a ubrzo su im se pridružili pjevač Stephen Duffy i basist Simon Colley. Izvorno ime britanske synth-pop senzacije bilo je “Rum Runner”, po noćnom klubu u kojem su momci povremeno nastupali a redovito se opijali. Kad je pogledao “Barbarellu”, znanstvenofantastični film Rogera Vadima iz 1968. godine, Rhodes je pao u erotski trans zbog mlade Jane Fonde u pripijenom trikou iz budućnosti. Na očaj ostalih članova, odlučio je preimenovati grupu: “posudio” je ime glavnog negativca iz filma, dr. Duranda Duranda. Ako smatrate da je to očajno ime za bend, reći ćemo vam da je moglo biti gore – jedan od likova iz “Barbarelle” zove se Dildano!

Simply Red

Nomen u ovom slučaju nije omen, već rezultat – greške. Grupa je osnovana 1985. godine u Manchesteru, a frontmen Mick Hucknall izvorno ju je nazvao “Red” (“Crveni”), što je bio nadimak koji je dobio zbog svoje riđe grive. Kad su se momci prijavljivali za nastup u nekome lokalnom klubu, u pozadini je treštala glasna muzika pa je vlasnik, pomalo nagluh, desetak puta tražio od Micka da ponovi ime grupe. “Red, simply Red!” (“Crveno, jednostavno Crveno!”), viknuo je ovaj, upirući prstom u svoje uvojke. “Aha, što tako ne kažeš… Vi ste, dakle, ‘Simply Red’!” zaključio je gazda, kojem ni moć shvaćanja nije bila blistava. I tako je jednostavno ostalo!

The Pogues

Kod ovog benda nema dublje filozofije: nazvali su se po popularnoj irskoj izreci “Póg mo thóin!”, što će reći “Poljubi me u stražnjicu!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari