“Vjetar voda”: Drevni kineski nauk feng shui

Suprotno uvriježenome mišljenju, feng shui nije izmišljotina New Age gurua niti dokonih dizajnera interijera – riječ je o drevnom kineskom nauku koji uključuje mnogo više od razmještaja predmeta u prostoru. U svojoj srži, riječ je o putu koji nudi dublje spoznavanje vlastitog bića i vodi nas prema životu u skladu s prirodom. Uključuje osvješćivanje vlastitog daha (tehnike terapeutskog disanja), želje tijela za pokretom (iscjeljujuće vježbe), onoga što onosimo u sebe (adekvatna prehrana), uže i šire životne okoline (uređenje stambenog prostora) te, u kroz spoznaju koja nadilazi fizičku, intelektualnu i emocionalnu razinu, vlastita duhovnog bića. Kroz taj put, čovjek bi u svoj život trebao trebao privući pozitivnu energiju Chi te, u konačnici, osigurati sreću sebi i svojim bližnjima.

Sam pojam prevodi se kao “Vjetar voda”, a potječe iz zapisa Guo Pua (276. – 324.), povjesničara, pjesnika, komentatora drevnih tekstova i mistika iz dinastije Jin. “Chi leti na vjetru i rasipa se, a zadržava se kad naiđe na vodu”, jedna je od njegovih bilješki, na prvi pogled vrlo kriptična. Stručnjaci objašnjavaju da ova rečenica, u prenesenom značenju, ukazuje na pokretljivost energije i sredstva kojima ona putuje, kao što su vjetar i voda.

Samo učenje je, međutim, puno starije – nastalo je prije više od šest tisuća godina. Da je tome tako, arheolozi su otkrili 1988. godine, kad su u provinciji Henan u središnjoj Kini otkopali neolitički grob koji je sadržavao elemente ovog nauka. Naime, tijelo je bilo pokopano prema feng shui pravilima, s glavom prema jugu i nogama prema sjeveru, što simbolizira kinesko shvaćanje svemira. Nadalje, sa svake strane tijela, uokvirenog školjkama, nalazila su se obilježja vrlo važna za feng shui školu forme – zeleni zmaj s lijeva i bijeli tigar s desna.

U to doba, prije izuma magnetnog kompasa, majstori feng shuia smjer sjever-jug utvrđivali su prema položaju zvijezda. Neke od danas poznatih metoda u feng shuiu datiraju iz samog neolitika, no većina je dodana kasnije, u doba dinastija Han, Tang, Song i Ming. Službenim utemeljiteljem discipline drži se Yang Yunsong, taoistički monah kiz dinastije Tang. Napisao je tri knjige iz ovog područja, koje se i danas izučavaju.

Feng shui se na zapad se proširio sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad se masovno prevodila istočnjačka literatura. Dio njegovih postulata izgubljen je u prijevodu, zbog čega kineski učenjaci sa skepsom gledaju na zapadnjačke samozvane majstore. Sad kad smo vas na to upozorili, donosimo nekoliko jednostavnih pravila koja bi navodno trebala privući blagostanje u vaš život. Ako želite ispraviti disharmoniju u svojoj okolini, evo koje greške biste trebali izbjegavati:


1. sprave za vježbanje ili rad u spavaćoj sobi – spavaća soba trebala bi biti zona opuštanja i intime, pa u njoj nema mjesta za energiju rada i napornog vježbanja. Držanje sobnog bicikla, kompjutera ili čak televizora u spavaćoj sobi brzo će pokazati svoj štetan učinak u vidu narušavanja mirnog sna i zadovoljavajućeg seksualnog života. Čak i ako feng shui smatrate kineskim praznovjerjem, ovo pravilo zvuči prilično razumno.

2. nered u kući – razbacane knjige, stare novine odbačene na fotelju, hrpa igračaka na podu, nagomilano prljavo rublje ili sudoper pun tanjura sa skorenim ostacima hrane nisu samo estetski nego i energetski problem. Nered u vašem okolišu izravno utječe na nered u vašoj glavi te dovodi do stanja bezvoljnosti, malaksalosti, pa čak i bolesti.

3. prenatrpani ormari – prema feng shuiju, ormari iz kojih vam odjeća doslovce pada na glavu kad ih otvorite vrlo se negativno odražavaju na tijek energije u prostoru. Ako neke komade odjeće niste nosili nekoliko sezona, riješite ih se ili ih, još bolje, poklonite onima kojima su potrebne. Na taj način ćete napraviti mjesta za nešto novo u svome životu i riješiti se osjećaja sputanosti.

4. goli zidovi – prazni zidovi otežavaju prepuštanje užitku. Ispunite svoj dom ogledalima, koja osiguravaju skladan protok energije, umjetničkim djelima koja vas inspiriraju ili, ako ste kreativni, na zid objesite vlastite radove.

5. podignut poklopac zahodske školjke – feng shui daje za pravo ženama koje “kvocaju” muževima zbog toga što ne spuštaju poklopac zahodske školjke. Prema tom vjerovanju, zahodski slivnik, ako je izložen, može isprati blagostanje iz vašeg života.

6. prljavi prozori – Kinezi smatraju da su prozori simbol slave i ugleda. Kad su stakla čista i blistava, okolina će prepoznati vaše sposobnosti i talente, pa će vas uvažavati i poticati u vašim stremljenjima. Suprotno tome, prljavi i zamagljeni prozori prikrit će vašu posebnost i učiniti vas društveno nevidljivima.

7. kuhinja koja se ne koristi – kuhinja je srce vašeg doma. Kad se ne upotrebljava, sva područja života mogu patiti. Ne trebate svakodnevno pripravljati specijaliteter, ali se potrudite da barem s vremena na vrijeme upalite štednjak, makar samo kako biste pristavili kavu ili čaj. To generira dobrodošlicu, toplinu i vitalnost.

8. rijetko korištenje glavnog ulaza – ulazna vrata kuće simbol su vaše karijere i životne ambicije. Ako stalno ulazite u dom kroz garažu ili stražnja dvorišna vrata, mogli biste izgubiti iz vida svoje životne ciljeve. Ograničavate se u mogućnostima napredovanja ili zapošljavanja, te narušavate svoj kreativni potencijal. Neka vam prijeđe u naviku korištenje glavnih ulaznih vrata najmanje jednom dnevno, čak ako pritom morate ići zaobilaznim putom.

Put prema harmoniji ili besmisleno laprdanje? Procijenite sami!

Piše: Lucija Kapural

Komentari