Visoka moda i niske strasti: Afričkom diktatoru prostitutke je nabavljao – njegov talijanski krojač!

Omar Bongo (1935. – 2009.) jedan je od predsjednika s najdužim mandatom u povijesti – Gabonom je “drmao” od 1967. do smrti, pune četrdeset dvije godine. Pravim imenom Albert-Bernard Bongo, bio je osnivač i predsjednik Demokratske stranke Gabona (PDG). Nakon štrajkova i političkih nemira, 1990. je sazvao nacionalni sabor, koji je donio prijelazni ustav – njime su legalizirane političke stranke. Na prvim višestranačkim izborima, održanim 1993. godine, izabran je za predsjednika države, što se ponovilo 1998. i 2005.

Uz uobičajene optužbe na račun afričkih diktatora, nepotizam i korupciju, njemu je često stizala ona za seksualni nemoral. Bongo je, naime, volio prostitutke, a način na koji su ove dopremane u njegovu rezidenciju uistinu je bio osebujan. Sklonost prema niskim strastima kod Bonga se, naime, ispreplela s onom prema visokoj modi. Osim za skupocjenim odijelima i zlatnim satovima, predsjednik je ludovao za dizajnerskim cipelama: kako je bio visok tek 151 centimetar, što mu je priskrbilo nadimak “mali veliki čovjek Afrike”, sva njegova obuća imala je visoke potplate. Luksuzne tričarije dopremane su mu iz Pariza, a njegov tamošnji omiljeni krojač bio je Talijan Francesco Smalto (1927. – 2015.). Ovaj naočit muškarac iz grada Reggio di Calabria u “gradu svjetlosti” se nametnuo kao cijenjeni dizajner – odijevao je, primjerice, brojne glumice, Françoisa Mitterranda te marokanskog kralja Hassana II. No, započevši suradnju s Bongom, našao je svoju “zlatnu koku” – afrički kicoš za usluge mu je godišnje plaćao oko 600.000 eura!

To je svota kakve se nije lako odreći, a Smalto je iznašao mudar – premda ne i legalan – način da zadrži omiljenog klijenta. Osim sakoa, hlača, kravata i manžeta, isporučivao mu je – prostitutke! Bongo je, naime, imao nezajažljive apetite. Ženio se triput a, što sa zakonitim bračnim družicama a što s mnogobrojnim ljubavnicama, dobio je tridesetero djece. Lokalne dame mu, međutim, nisu bile dovoljne. Prema pisanju “New York Timesa”, u krevet je jednom pokušao namamiti Yvette Santa Mariju, peruansku predstavnicu na nekom izboru ljepote. Ova je u Gabon pozvana pod izlikom da će biti domaćica tamošnjeg izbora za miss, a kad je ju je Bongo primio u svojoj rezidenciji, doživjela je nemali šok: pola stoljeća stariji muškarac pritisnuo je dugme te otvorio pomična vrata, iza kojih se ukazao king-size krevet! Sirotica je znala što se od nje očekuje, no uspjela se nekako izvući slatkorječivošću te navrat-nanos zbrisati iz Gabona. Cure koje je Bongu slao vjerni Smalto, zajedno s odjećom, takvih inhibicija nisu imale – opsluživale su diktatora po cijeni od šest tisuća funti po susretu. Godine 1995. sramotna rabota talijanskog krojača je otkrivena te je ovaj optužen za podvođenje. Dobio je petnaest mjeseci odmora na državnim jaslama. Diktator, dakako, za svoja zastranjenja nije odgovarao pred zakonom.

Piše: Lucija Kapural


Komentari