Vila Civita Giuliana: Prozor u nepoznatu povijest ropstva

Fotografija: Agence France-Presse

Povijest se obično bavi elitama o kojima je najviše sačuvane povijesne građe jer kako obično biva elita se reproducira iz elite i sama se bavi sobom. U kampanijskim gradovima koji pružaju, zahvaljujući erupciji Vezuva iz 79. godine, najbolji uvid u život drevnog rimskog svijeta, malo je sačuvanih ostataka, koji se mogu sa sto posto sigurnosti povezati isključivo s robovima.

Soba za robove

Otkriće objavljeno početkom studenog 2021. godine na vidjelo iznosi dragocjene podatke o životu podređenog svijeta. Naime, u Vili Civita Giuliana smještenoj izvan gradskih zidova Pompeja, a čija su istraživanja počela 2017. godine, nađena je malena prostorija koja je odmah imenovana sobom za robove. U pitanju je prostorija koja je zauzimala oko 16 m2, a u kojoj su boravile tri osobe. O tome rječito svjedoče tri kreveta nagurana u ovu prostoriju. Dva kreveta su bila jednake veličine, dok je treći bio manji, pa se pretpostavlja da je u njemu spavalo dijete. Upravo veličina kreveta se uzima kao mogući pokazatelj da je sobu nastanjivala robovska obitelj, što može i ne mora biti točno jer veći broj robova na jednom mjestu ne mora značiti da su bili u rodbinskoj vezi. Osim kreveta ovdje je nađena podosta velikog keramičkog posuđa, a što pokazuje da je ovaj prostor istovremeno služio i kao ostava za prehrambene ili neke druge proizvode, ali i kao soba za robove.

Moguće soba za konjušare

U blizini malene sobice otkrivena je, isto tako nedavno, štala s kočijom i ostacima triju konja. Kako je u “robovskoj” sobici nađena škrinja s konjičkom opremom, jasno je da su najvjerojatnije korisnici ove prostorije bili zaduženi za brigu o konjima. Zapravo, istraživanje rimskog stambenog prostora pokazuje da je rimski svijet bio sklon držati predmete u blizini mjesta njihove upotrebe, što bi potvrdilo ovo nepisano pravilo. Kako su u sobi bile smještene čak tri osobe, očito je da u njoj nije bilo previše mjesta za osobne predmeta.


Privilegij prozora

Jedino svjetlo u prostoriju je dolazilo iz malog gornjeg prozora što je određena vrst privilegije koju su ti robovi uživali jer prozori u rimskim kućama su bila prava rijetkost i očito je ovdje skladištena roba koja se morala provjetravati. Nema pokazatelja da je ova prostorija bila ukrašena, što je i za očekivati s obzirom na zatečenu namjenu. Ovaj nalaz omogućava da vidimo i živote onih koji inače ostaju nevidljivi. Zbog čega je ovaj nalaz izuzetno važan i rijedak.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari