Na današnji dan

Velika sibirska eksplozija, misterij koji desetljećima golica maštu znanstvenika

Fotografija: YouTube screenshot

Dana 30. lipnja 1908. godine, oko sedam sati ujutro, strahovita eksplozija odjeknula je na nebu ponad Sibira. Nikad prije i nikad kasnije nečega takvog nije bilo – stručnjaci spekuliraju da je bila bila tisuću puta snažnija od one hidrogenske bombe koja je razorila Hirošimu!

Udar je pokosio gotovo stotinu milijuna stabala, a očevici su, posve sluđeni od panike, izvještavali o sjajnoj vatrenoj lopti koja je proparala nebo. Eksploziju su registriale seizmološke službe diljem Europe (na pojedinim mjestima, podrhtavanje je odgovaralo onome kod potresa od pet Richterovih stupnjeva!). Riječ “sibirska pustoš” prvi put nije imala negativan odjek – da se radilo o naseljenom području, milijuni ljudi mogli su izgubiti živote. Budući da joj je epicentar bio u blizini rijeke Tunguske u Krasnojarskom kraju, o njoj govorimo kao o Tunguskoj eksploziji. Riječ je o misteriju koji već desetljećima golica maštu znanstvenika. Nikada, naime, nije dan konačan odgovor na pitanje: što se ovdje, dovraga, dogodilo?

Teorije o uzroku eksplozije su brojne, a kreću se u rasponu od onih potkrijepljenih znanstvenim dokazima preko maštovitih do posve mahnitih. Dugi niz godina, među znanstvenicima je prevladavao konsenzus da je “krivac” golemi meteorit, koji je velikom brzinom ušao u atmosferu i eksplodirao na visini od otprilike deset tisuća metara nad zemljom.

Godine 2010., skupina ruskih znanstvenika ustvrdila je kako je eksploziju izazvao komet, štoviše, dodali su kako su pronašli mjesto na koje je pao, krater Suslov. Duboko ispod permafrosta, vječnog leda koji ga je desetljećima okivao, pronađeni su, naime, komadi koji su se odlomili od jezgre kometa. Po ovoj teoriji, jezgra kometa je eksplodirala i raspala se ušavši u Zemljinu atmosferu, a njeni veći dijelovi udarili su u tlo, izrovavši niz kratera. Raspršivši se u atmosferi, rep kometa stvorio je neobično svjetlo o kojem su pričali svjedoci.

Kvaziznanstvene teorije nisu ni približno ovako uvjerljive ali su, mora se priznati, vrlo zabavne. Za eksploziju  snage deset megatona su, naime, prozivani izvanzemaljski brodovi, antimaterija te – Nikola Tesla! Prema potonjoj, govorilo se o zatvaranju Teslina laboratorija u Wardenclyffeu, pa je znanstvenik iskoristio zadnju priliku da testira svoj prijenos energije, čime je izazvao eksploziju svih eksplozija.


Piše: Lucija Kapural

Komentari