Uzbudljivo otkriće: Traminac se pio i prije gotovo tisuću godina!

Ilustracija: Pixabay

Koristeći metode testiranja drevne DNK, koje se inače koriste u praćenju ljudskih predaka, međunarodni tim znanstvenika nedavno je došao do vrijednih uvida o povijesti vinarstva. Istraživači su s današnjim grožđem usporedili ono pradavno, preciznije, čak dvadeset osam sjemenki s francuskih arheoloških nalazišta iz željeznog doba te antičkoga rimskog i srednjovjekovnog razdoblja. Što ih je nagnalo na taj pothvat?

Odavno se, naime, sumnja da su neke sorte grožđa koje se danas uzgajaju, poput Pinot Noira, genetski srodne biljkama uzgajanim prije više stotina godina. No, do sada nije bilo načina za testiranje neprekinute genetske linija iz tog doba… Do sada, podcrtava dr. Nathan Wales, voditelj istraživanja. “Otkrili smo da se sorta grožđa, koja se i danas koristi u proizvodnji vina u Francuskoj, može pratiti devet stotina godina unatrag, do samo jedne biljke”, uzbuđeno priča znanstvenik, dodajući kako ta genetska veza ukazuje na vještine drevnih vinara.

Sorta o kojoj Wales govori jest Savagnin Blanc – sjeme iskopano na srednjovjekovnome arheološkom nalazištu u Orléansu s njime je genetski identično. Drugim riječima, ta sorta raste najmanje devet stotina godina kao isječak iz samo jedne pradavne biljke.

Ova sorta – koju ne bi trebalo zamijeniti sa Sauvignonom – i danas je popularna, premda se u novije vrijeme slabije konzumira izvan lokalne regije. Genetski srodno grožđe može se naći i u francuskoj regiji Jura, gdje se koristi za proizvodnju skupog vina Vin Jaune, kao i u dijelovima srednje Europe, gdje se često naziva traminac.

Piše: Lucija Kapural


Komentari