Uzbudljiva prošlost gradića u Dolomitima

Uz Madonnu di Campiglio, Cortina d’Ampezzo slovi za jedno od najekskluzivnijih talijanskih skijališta. Smještena u srcu regije Veneto, na obroncima Dolomita, Cortina, kako joj lokalci tepaju, neobičan je spoj modernog i tradicionalnog, luksuza i fascinantnih krajolika. Smješten na visini od 1.210 metara, grad pruža možda najspektakularniji pogled na Alpe, a s osam sati sunca dnevno i snijegom zajamčenim na devedeset posto staza, doima se poput bijelog raja u kojem je vrijeme stalo. Stotinu četrdeset kilometara sjajno uređenih i dobro održavanih staza pružit će užitak svakome, neovisno o znanju i sposobnosti na skijama. Crna staza Forcella Rossa jedna je od najizazovnijih u Europi: ako niste profesionalac, izbjegavajte je u širokom luku! Valja spomenuti i slavnu Olympiju, pistu na kojoj svakog siječnja najbolje spustašice u Svjetskom kupu traže bodove spuštajući se kroz uski prolaz između oštrih stijena. Početnici će pak doći na svoje na predjelu Socrepes, koji nudi solidan broj blagih i širokih plavih staza.

Cortina nije poznata samo po skijanju i mondenim restoranima, već i po uzbudljivoj povijesti. U dolini Ampezzo arheolozi su pronašli primitivnu grobnicu iz srednjega kamenog doba, što pokazuje da su naši preci nastanjivali ovo područje prije više od šest milijuna godina. U trećem stoljeću prije Krista, Rimljani su asimilirali lokalni živalj, Venete, a mjesto dobiva naziv Amplitium (od lat. riječi “amplus”, što znači “širok”), iz čega hodom stoljeća nastaje oblik Ampezzo. U srednjem vijeku, grad pada pod jurisdikciju Akvilejskog patrijarhata, a 1420. godine osvaja ga Mletačka Republika. Stoljećima je bio pod austrijskom vladavinom (potrete cara Franje Josipa I. i danas ćete naći u mnogim lokalnim restoranima i hotelima!), da bi nakon Prvoga svjetskog rata pripao Italiji i dobio današnje ime, koje bi se moglo prevesti kao “zavjesa doline Ampezzo”.

Turizam se snažno razvija u devetnaestom stoljeću, kad britanski i njemački posjetitelji hrle u Cortinu kako bi kupovali tamošnje znamenite rukotvorine – kvalitetno drveno pokućstvo te artefakte od stakla i bakra. Početkom dvadesetog stoljeća, stječe ugled destinacije rezervirane za one dubokog džepa. Ondje su, zbog mira potrebnog za stvaranje, često navraćali pisci Saul Bellow, Dino Buzzati i Ernest Hemingway. Potonji je, nakon što mu je supruga izgubila kovčeg pun rukopisa na pariškom kolodvoru, odabrao Cortinu kao privremeno utočište, u kojem je počeo pisati zbirku “Tri priče i deset pjesama”.

Osim kao domaćin Zimskih olimpijskih igara 1956. godine, Cortina je poznata po tome što su na njenim planinskim vrhuncima snimana poznata filmska ostvarenja. Osim Sylvestera Stallonea u “Cliffhangeru”, svijet je u Dolomitima spašavao najpoznatiji tajni agent Njezinog Veličanstva, James Bond, a šeprtljavi francuski detektiv Clouseau, junak komedije “Pink Panther”, u okolici je tragao za drskom bandom kradljivaca.

Piše: Lucija Kapural


Komentari