Uskrs u osam slika: Zanimljivosti o najvećem kršćanskom blagdanu

Ako ste se u Korizmi, koja je u tijeku, odrekli omiljenih slastica, cigareta ili psovanja, apstinencijske muke pokušat ćemo vam olakšati zanimljivostima iz povijesti najvećega kršćanskog blagdana!

1. Pomno dekorirana jaja danas povezujemo s Uskrsom, kršćanskim blagdanom koji vjernike podsjeća na posljednju Kristovu žrtvu i njegovo dizanje iz mrtvih, no zapravo su još od prapovijesti predstavljala simbol ponovnog rođenja. Obojeni primjerci pronađeni su u grobovima neandertalaca, a stari Egipćani vjerovali su da je život nastao iz jajeta.

2. Godine 325., crkveni sabor u Niceji odlučio je da Uskrs postane pravi kršćanski blagdan. Odlukom da se slavi prve nedjelje nakon punog mjeseca koji pada iza 21. ožujka, Uskrs je postao prvi klizni blagdan u povijesti.

3. Glinena jaja pronađena su u grobovima na ovim prostorima još prije dolaska Hrvata. Pisanice u našim krajevima imaju dugu tradiciju, a boja se u seoskim krajevima i danas dobiva kuhanjem ljuski crvenog luka (Dalmacija) te od čađe ili bobica bazge (međimurska crna jaja). Često se jaje umata u tkaninu unutar koje se postavlja kakva travka ili listić, da bi dobilo zanimljiv ukras, a potom se, zbog sjaja, premazuje svinjskom mašću. Tehnika urezivanja motiva nožićem, danas gotovo iščezla, bila je nabijena simbolikom: krug oko jajeta predstavljao je vječnost, točkice Marijine suze, a trokut Presveto Trojstvo.

4. Ako se za vrijeme Velikog tjedna (“Semana Santa”) zateknete u Španjolskoj, mogli biste pomisliti da se nalazite na sastanku “Ku Klux Klana”. Slijedeći drevnu tradiciju, pripadnici tamošnjeg reda San Gonzalo na glave stavljaju bijele kukuljice te u procesiji hodaju ulicama kako bi podsjetili mnoštvo na Isusovu smrt i uskrsnuće.


5. Na talijanskom otočiću Lampedusi od davnina se njeguje jedinstven i prekrasan uskršnji običaj: na taj dan, zaboravljaju se sve svađe, zamjerke i nesporazumi.

6. Zanimljivim tradicijom mogu se pohvaliti i stanovnici Paname. Za tu srednjoameričku državu specifične su, naime, kimometrima dugačke uskršnje povorke, čiji sudionici nose Isusove kipove u naravnoj veličini.

7. U meksičkim procesijama dominira pak kip Santa Muerte (“Sveta Smrt”), osebujna kombinacija Isusa, Marije i kostura. Ovaj svetac, kojeg službena Crkva ne priznaje, posebno je popularan u sirotinjskim četvrtima prepunim kriminala, što nije ni čudno s obzirom na činjenicu da ih smrt često posjećuje.

8. Na Uskrs 1722. godine, nizozemski istraživači predvođeni Jacobom Roggeveenom otkrili su izolirani pacifički otok prepun golemih antropomorfnih skulptura dugih ušiju. Ti kameni idoli, tzv. moaiji, nisu bili jedina posebnost otoka koji su lokalna plemena nazivala Rapa Nui a pridošlice, po danu kad su ga ugledali, Uskršnjim otokom. Najvažniji godišnji događaj na otoku bilo je natjecanje tangata-manu, koje bismo mogli okarakterizirati kao primitivnu inačicu ekstremnog sporta. Cilj mu je bio ugrabiti jaje čađave čigre sa strmoga grebena, oko kojeg su plivali vječno gladni morski psi. Onaj tko je, iskazavši luđačku hrabrost, prvi uspio donijeti neoštećeno jaje bio bi proglašen utjelovljenjem boga-ptice, a njegovo pleme dobilo bi prevlast nad drugima!

Piše: Lucija Kapural

Komentari