Upoznajte tajanstvene “hodače po vatri”!

Priča o nevjerojatnom paleontološkom otkriću počinje 2018. godine, jednom prašnjavom fotografijom. Emese Bordy, profesorica geologije sa Sveučilišta u Cape Townu, tada je slučajno nabasala na neobjavljeni znanstveni rad iz 1964. godine u kojem je, između ostalog, bila priložena fotografija golema otiska stopala dinosaura. Ispod nje, stajao je podatak da je otisak pronađen na području Karoo Basina, polupustinjske regije u Južnoafričkoj Republici.

U pratnji fotografa specijaliziranog za snimanje prizora iz prirode, znanstvenica se zaputila na lokaciju, otkrivši da je na njoj u međuvremenu izgrađena golema farma. Uz dozvolu vlasnika posjeda, Bordy je krenula u potragu za otiscima ovih izumrlih gmazova. “Satima smo bezuspješno pretraživali područje. Baš kad smo htjeli odustati, ugledali smo ga… Ondje, u stijeni vulkanskog podrijetla, nalazio se otisak stopala tolikih dimenzija da mi je odmah bilo jasno kako je pripadao dinosauru”, ispričala je geologinja, koja je na lokaciji pronašla ukupno dvadeset pet drevnih otisaka. Većina je  pripadala ranije nepoznatoj vrsti, koja je gospodarila kopnom prije otprilike 183 milijuna godina, u ranome jurskom periodu.

U čast francuskog svećenika Paula Ellenbergera, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za fosilne tragove, novootkrivena vrsta nazvana je Afrodelatorrichnus ellenbergeri. Bordy ima i intimni nadimak za ove goleme biljoždere – hodači po vatri!

“Njihovi otisci savršeno su očuvani u pječšenjaku između bazaltnih slojeva, vulkanskih stijena koje su se formirale naglim hlađenjem lave”, ispričala je znanstvenica. “Nevjerojatno je da su ove životinje opstale u tom periodu, kad su erupcije bile iznimno česte i nasilne. Čak sedamdeset šest posto vrsta na zemlji i kopnu izumrlo je u razdoblju jure – većinom upravo zbog vulkanske aktivnosti – što je dinosaure učinilo suverenim vladarima na Zemlji. Između dviju erupcija, postojala su razdoblja zatišja, kad se život oporavljao: brzi potoci ponovno su tekli, sunce je opet sjalo, biljke su rasle, a dinosauri bili u lovu. Pronaći zapise o tome uistinu je spektakularan osjećaj!”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari