Upoznajte Adama Rainera, čovjeka koji je bio i patuljak i div!

Fotografija: YouTube screenshot

Koja je kraljica toliko mrzila rođenu kćer da ju je pokušala ubiti? Zašto su Londončani prije nešto više od stotinu godina sa skepsom gledali na novi izum, pokretne stepenice? Kako je moguće da jedan te isti čovjek bude patuljak i div? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Adam Rainer (1899. – 1950.) jedina je osoba u pisanoj povijesti koja je bila patuljak i div (na slici!). Kao osamnaestogodišnjak, ovaj Austrijanac bio je visok samo 122 i pol centimetra, zbog čega nije primljen u vojsku. Nakon toga, počeo je rasti “kao iz vode”: do trideset trećeg rođendana, dosegao je visinu od 218 centimetara! Nije ostalo na tome. Kad je umro, morao je biti pokopan u specijalnom lijesu, budući da je njegova visina iznosila 234 centimetra. Pretpostavlja se da je bolovao od akromegalije, poremećaja u funkciji hipofize uzrokovanog tumorom.

2. Roman “Pariz u dvadesetom stoljeću”, u kojem je predočio moderne ideje poput kompjutera, kalkulatora i svjetske komunikacijske mreže, Jules Verne (1828. – 1905.) je napisao davne 1863., no isti se na policama knjižara našao tek osamdeset devet godina nakon smrti autora. Nakladnik je, naime, odbio objaviti roman, ustvrdivši da je odviše pesimističan. Verne je spremio rukopis romana u sef, gdje ga je 1989. otkrio njegov praunuk, a objavljen je pet godina kasnije.

3. Godine 1985. otvoren je jedan od najosebujnijih ugostiteljskih objekata svih vremena. Braća Joe i Johnny Marsden, poduzetnici iz Huddersfielda u Engleskoj, u rodnom su gradu dobili dozvolu da starinsku crvenu telefonsku govornicu preurede kafić. Dvije godine kasnije, njihov “Phonebox Bar” uvršten je u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao najmanji bar na svijetu.

4. Američki predsjednik John F. Kennedy te čuveni književnici Aldous Huxley i CS Lewis umrli su isti dan, 22. studenog 1963. godine. Na isti datum, trideset godina kasnije, posljednji put je udahnuo i Anthony Burgess, autor kultnog romana “Paklena naranča”.


5. Londonski metro, poznat i pod nadimkom “The Tube”, najstariji je sustav podzemne željeznice na svijetu: prva linija otvorena je davne 1863. godine, na oduševljenje građana. Nešto manje oduševljenja izazvalo je uvođenje pokretnih stepenica u taj sustav gradskog prijevoza 1911. godine. Londončani su se, naime, bojali njima voziti, smatrajući ih nesigurnima. Kako bi ih razuvjerila, uprava metroa je svome jednonogom zaposleniku Williamu “Bumperu” Harriswasu platila dodatni honorar da se nekoliko puta dnevno vozi na njima te tako demonstrira kako nisu opasne čak ni za invalide.

6. Švedska kraljica Marija-Eleonora Branderbuška (1599. – 1655.), ćudljiva žena sklona ispadima bijesa, doživjela je neku vrstu mentalnog sloma kad nije uspjela ostvariti ono što se od nje očekivalo, roditi muškog nasljednika. Kćer Kristinu mrzila je otkako je djevojčica došla na svijet. Nazivala ju je čudovištem a, prema nekim navodima, čak ju je pokušala ubiti gurnuvši je niz stepenice. Kad je njen suprug, kralj Gustav II. Adolf, 1632. poginuo u bitki kraj Lützena, ono malo mentalne stabilnosti kojom je raspolagala nepovratno se rastočilo. Budući da je proglašena ludom, odlučeno je kako će petogodišnja Kristina naslijediti oca na tronu, pod skrbništvom regentskog vijeća.

7. Samodopadan, brezobziran, okrutan, željan moći i slave, engleski kralja Henrika VIII. (1491. – 1547.) bio je tipičan renesansni vladar. Osim što je narodu nametnuo teške porezne terete, protiv njega nisu smjeli niti zucnuti. Primjerice, predviđanje datuma kraljeve smrti proglasio je zločinom, i to onim koji se kažnjavao – smrću!

Piše: Lucija Kapural

Komentari