Umorstvo na Vražjem zubu: Jesu li američku tinejdžericu ritualno žrtvovali sotonisti?

Toga sparnog ponedjeljka, 7. kolovoza 1972. godine, šesnaestogodišnjakinja Jeannette DePalma izišla je iz svoga doma u Springfieldu u New Jerseyu, veselo pjevušeći. Na odlasku, mahnula je majci, napomenuvši joj da ide u posjetu prijateljici. Gospođa DePalma nikada više neće vidjeti svoju kćer. Oko devet sati uvečer, sirota žena počela se brinuti, pa je telefonirala prijateljici svoje mezimice. Doznavši da Jeannette nikada nije stigla na odredište, preplavila ju je panika. Sljedećeg jutra, nakon neprospavane noći, zaputila se u policijsku stanicu. Čovjek koji je zaprimio njenu prijavu o nestaloj osobi uvjeravao ju je da je sve u redu, te da ovakvi slučajevi najčešće završe skrušenim povratkom mlade osobe u obiteljsko gnijezdo. Nažalost, ovaj put nije bilo tako.

Šest tjedana kasnije, vremešni muškarac šetao se s psom po lokalnoj šumi. U jednom trenutku, izgubio je svoga živahnog mješanca iz vida, da bi se ovaj vratio nakon desetak minuta, ponosno noseći nešto dugačko u gubici. Isprva, kratkovidni starac mislio je da je riječ o grani. Tek kad se njegov ljubimac približio na desetak centimetara, shvatio je da ovaj zubima steže ljudsku ruku, već dobrano raspadnutu!

Premda teško pokretan, traumatizirani čovjek potrčao je kao da ga svi vragovi gone, zaputivši se direktno u policijsku postaju. Kasnije toga dana, na litici koju su lokalni žitelji nazivali Vražjim zubom, istražitelji su pronašli ostatak tijela. Radilo se o truplu Jeannette DePalme. Oko njega, pravilno poslagani, ležali su maleni drveni križevi, okrenuti naopako. Prema nekim izvještajima, na litici je bio urezan i golemi pentagram, no ta informacija nije potvrđena. Kako bilo, neobično mjesto zločina je medije, a i neke istražitelje, navelo na zaključak da se radilo o ritualnom umorstvu. Tu teoriju osnažile su lokalne legende o Vražjem zubu: navodno se radilo o omiljenom sastajalištu vještica. Postojali su i oni koji su vjerovali kako je nesretna djevojka žrtvovana u sotonističkom ritualu, a križevi postavljeni naopako bili su im glavni argument.

Kako je tijelo, izloženo elementima kroz mjesec i pol dana, bilo poprilično raspadnuto, obdukcija nije uspjela utvrditi uzrok smrti. Nisu otkrivene nikakve frakture kostiju, rane od metaka ili hladnog oružja niti tragovi toksina u tijelu. Patolog je, zbog udubljenja na vratu pokojnice, pretpostavio da je djevojka bila zadavljena, no to nije nedvojbeno mogao dokazati. Zanimljivo, u tijelu su pronađene velike količine olova, no nikakvo objašnjenje za to nije ponuđeno.


Na samom početku istrage, detektivi su dobili dojavu o beskućniku koji živi u šumi koja okružuje Vražji zub. Red, kako su ga zvali, postao je još sumnjiviji nakon što se preselio u drugi dio šume nedugo nakon umorstva, no istraga je pokazala da nije dogovoran za ovaj zločin. Otkriveno je još nekoliko “obećavajućih” tragova, da bi, jedan po jedan, policajce odveli u slijepu ulicu. Nakon nekoliko godina, dosje Jeannette DePalme završio je u kutiji s neriješenim zločinima. Vjeruje se da su proturječni iskazi djevojčine obitelji, susjeda i školskih kolega, nedostatak dojava te forsiranje paranormalnog kuta priče bili elementi koji su ubojici pomogli da umakne ruci pravde.

Godine 2000., lokalni časopis “Weird New Jersey”, specijaliziran za priče o lokalnim legendama, ukletim kućama i zagonetnim pojavama iz povijesti ove američke savezne države, počeo je izvještavati o neriješenom ubojstvu Jeannette DePalme. Urednik Mark Moran, koji je istraživao slučaj, otkrio je niz detalja koji nikada nisu spomenuti u prvotnoj istrazi, kao i nekolicinu novih sumnjivaca. Nadalje, doznao je da je dosje Tare DePalme uništen. Prema policiji Spriengfielda, to se dogodilo zbog poplave koju je godinu dana ranije prouzročio Uragan Floyd; prema Moranovim izvorima, uništila ga je ljudska ruka, kako bi se prikrila istina o zločinu. Napisao je čak i knjigu o ovom zločinu no, unatoč mnoštvu tragova koje je prikupio, male su šanse da će identitet ubojice biti otkriven nakon toliko godina.

Piše: Lucija Kapural

Komentari