Ukleti otok: Indijansko pleme protiv “okupatora” Mela Gibsona

Imate milijune na bankovnom računu, “Porscheje” i “Ferrarije” u garaži i atraktivne pripadnike suprotna spola u redu do vašeg kreveta? S druge strane, zbog napornih obožavatelja i paparazza, nemate mira ni anonimnosti? Za mnoge holivusje zvijezde, rješenje se nameće samo po sebi: red je da se kupi privatni otok!

Robinzona Crusoea se, primjerice, odlučio igrati Johnny Depp, koji je za Little Hall’s Pond Cay, otok na Bahamima do kojeg se može doći samo helikopterom, 2004. godine “pljunuo” tri i pol milijuna dolara. No, u usporedbi s otokom koji je godinu dana kasnije “pazario” njegov kolega Mel Gibson, Deppov otočić doima se poput šljunčanog oblutka.

Mago, vulkanska gromada od trideset četvornih kilometara u otočnoj skupini Fiji, okružena pješčanim plažama i tirkiznim lagunama, kontroverznog redatelja i glumca koštala je čak petnaest milijuna dolara. Gibson si je te 2005. godine priuštio kompletno selo, vilu s dvanaest soba i pet kupaonica, školu, kameno pristanište, nekoliko dućana, dva automobila, tri buldožera, motorni čamac, četiristo grla goveda, šesnaest konja i tri stotine koza. Nakon što je s japanskim željezničkim gigantom “Tokyu Corporation”, prijašnjim vlasnikom otoka, potpisao kupoprodajni ugovor, nestašni umjetnik je zaboravio na svečano obećanje dano “Anonimnim alkoholičarima” te se “oblio” u društvu starog prijatelja iz školskih klupa. Pojma nije imao da se u to vrijeme protiv njega sastavljala sudska tužba.

Naime, pleme Yavusa Vuaniivi sa susjednog otoka Namalate osporavalo je Gibsonu pravo na kupovinu otoka, tvrdeći da zemlja pripada njima. “Nemilosrdni europski osvajači u devetnaestom su stoljeću naše pretke prisilili da im prodaju otok za dvije tisuće kokosovih palmi. Oni koji nisu htjelo pristati na sramotnu ponudu mučki su ubijeni. Njihove kosti i danas su rasute po otoku”, za “Fiji Times” je izjavio plemenski poglavica, dodajući kako su stanovnici Maga bacili čini na doseljenike, zbog čega je otok i danas uklet.

Mel je, ne budi lijen, u akciju smjesta poslao tim prekaljenih odvjetnika, predvođenih momkom poznatim pod šarmantnim nadimkom “Ralje”. Gospodin Ralje vješto se provukao kroz rupe švicarskog sira zvanog zakon i osporio zahtjev Indijanaca. “U svome pacifičkom raju provest ću penzionerske dane”, trlja šape Gibson. Nemirni duhovi i rasute kosti očito ga ne diraju previše…


Piše: Lucija Kapural

Komentari