Ukleti broj: Svatko tko ga je koristio skončao je na stravičan način!

Zacijelo ste čili za uklete kuće, grobnice, gusarska blaga, drevne maske i one jezive porculanske lutke, no da i tehnologija može biti ukleta, zvuči uistinu bizarno. Neobični događaji u Bugarskoj, koji zvuče poput scenarija horor filma B kategorije, mnoge su, međutim, uputili upravo na taj zaključak.

Priča o smrtonosnu telefonskom broju započinje 2000. godine, kad ga je bivši predsjednik uprave “MobilTela” Vladimir Grashnov dobio od kompanije u kojoj je radio duže od dva desetljeća. Bio je lagan za pamćenje: 0888-888-888. Nažalost, Grashnova prijatelji i obitelj neće dugo zvati na taj broj – godinu dana nakon što ga je počeo koristiti, umro je od iznimno agresivne vrste raka. Članovi njegove obitelji bili su šokirani, budući da se radilo u vitalnom četrdesetosmogodišnjaku koji nije pio ni pušio te se redovito bavio sportom. Da je nešto u vezi njegove bolesti čudno, sugerirali su i lokalni tračevi. Šuškalo se, naime, da su ga likvidirali poslovni rivali, koji su mu podmetali neku radioaktivnu supstanciju u kavu. Policija nikad nije istražila njegovu smrt.

Sljedeća “žrtva” zlokobnog broja bio je njegov novi vlasnik Konstantin Dimitrov. Za razliku od Grashnova, koji je slovio za ambiciozna no poštenog poslovnjaka, Dimitrov je lovu okretao s onu stranu zakona. Radilo se, naime, o šefu bugarskog podzemlja, iznimno opasnom i nasilnom čovjeku. Godine 2003., tridesetjednogodišnji kriminalac otputovao je u Amsterdam, gdje je nadgledao veliku operaciju krijumačarenja kokaina. Dok se, nakon uspješno obavljenog posla, opuštao u elitnu restoranu u društvu odabranice, znatno mlađe manekenke, njihovu stolu pristupio je visoki muškarac te počeo pucati. Dimitrov je ostao na licu mjesta mrtav, a njegova djevojka izvukla se s lakšim tjelesnim ozljedama. Identitet ubojice mafijaškog bossa nikad nije otkriven. Svjedoci će kasnije ispričati da je Dimitrov, u trenutku smrti, u ruci stezao mobitel s “prokletim” brojem.

Treća i posljedjna smrt vlasnika broja 0888-888-888 dogodila se 2005. godine, kad je u bugarskoj prijestolnici mecima izrešetan Konstantin Dishliev. Nepoznati počinitelj napunio ga je olovom dok je izlazio iz indijskog restorana u centru Sofije. Baš poput Dimitrova, Dishliev je bio duboko ogrezao u trgovinu narkoticima. Za razliku od njega, koji je bio okorjeli kriminalac i stari znanac organa reda, Dishliev je uspješno zavaravao okolinu i nosio masku uspješnog poduzetnika i mirna obiteljskog čovjeka. Danju, radio je kao agent za prodaju nekretnina. Noću, bio je diler a, prema nekim navodima, bio je povezan i s trgovinom ljudima. Nakon njegova umorstva, policija je zaplijenila mobitel, a telefonska kompanija je, zbog novinskih napisa o “prokletom broju”, nekoliko mjeseci kasnije isti zauvijek povukla iz opticaja. Nama se čini da smrt Dimitrova i Dishlieva ima više veze s njihovim odabirom “karijere” nego s nekim tamo brojem…


Piše: Lucija Kapural

Komentari