Ugledni psihijatar kultnome filmskom liku dijagnosticirao je – granični poremećaj osobnosti!

Fotografija: StarWars.com

“Luke, ja sam tvoj otac!” vjerojatno je najčešće citirana rečenica u filmskoj povijesti. Izgovara je Anankin Skywalker, u to vrijeme poznatiji kao Darth Vader. Ako niste ljubitelj Lucasove svemirske opere “Zvjezdani ratovi”, pokušat ćemo vam u nekoliko crta predočiti pomalo zbunjujuću biografiju kultna filmskog lika!

Anankin Skywalker, sin robinje, rodio se na planetu Tatooine. Zahvaljujući svojim izuzetnim vještinama (brzi refleksi, bistar mozak, predviđanje budućnosti), postao je učenik mudrog ratnika Obi-Wana Kenobija, koji ga je trenirao za jedi viteza. Nakon što se oženio za senatoricu Padme Amidalu, Anankin je mnogo puta sanjao da ova umire pri porodu. Kako bi to spriječio, prešao je na mračnu stranu Sile i postao Darth Vader, desna ruka zlog Imperatora te strah i trepet Galaktičkog carstva. Padme je, međutim, ipak umrla, rodivši mu sina Lukea i kćer Leiu.

Kad je Imperator pokušao utamaniti Lukea munjama, Anankin/Darth napokon je shvatio da je na krivoj strani, pa je šutnuo zlikovca u reaktor Zvijezde smrti. Teško ozlijeđen ali iskupljen, umro je slobodan od Mračne strane te postao Duh Sile.

U kojoj je mjeri ovaj lik ušao u popularnu kulturu, svjedoči sljedeći podatak: ugledni francuski psihijatar Eric Bui objavio je podužu disertaciju u kojoj je pokušao dokazati da Anankin/Darth zadovoljava gotovo sve kriterije za dijagnozu graničnog poremećaja osobnosti. O kojim je osobinama riječ? Između ostalih, Bui navodi nesigurnost oko vlastitog identiteta, crno-bijeli način razmišljanja, disocijativne epizode, osjećaj unutrašnje praznine te teškoće u svladavanju bijesa!

Piše: Lucija Kapural


Komentari