Tekuća povijest: Ubojiti Molotovljev koktel

Screenshot: Testing Whiskey Proof with Molotov Cocktails

Vjerojatno većina poput nas voli koktele, no danas ćemo se baviti drugom vrstom koktela koji se mogu svrstati u tekuću povijest, ali sasvim drugog tipa od onih uobičajenih šarenih alkoholnih pića na koja prvo pomislimo kada izgovorimo riječ koktel. U pitanju su tzv. Molotovljevi kokteli koji predstavljaju vrstu lako zapaljivih bombi ručne izrade. Njih koriste pobunjenici ili one skupine koje ne posjeduje bolje oružje, a moraju se ili naprosto žele suprotstaviti znatno nadmoćnijem neprijatelju, što je scenarij koji se ovih dana može vidjeti na području Ukrajine.

Kako je Molotovljev koktel dobio ime

Prva poznata upotreba ovih lako zapaljivih koktela zabilježena je u kasnim tridesetim godinama prošlog stoljeća, u vrijeme Španjolskog građanskog rata. Svoje zvučno ime koktel duguje ne baš voljenom ruskom političaru, ministru vanjskih poslova Sovjetskog Saveza u vrijeme Drugog svjetskog rata Vjačeslavu Molotovu, koji je bio jedan od potpisnika zloglasnog sporazuma, nazvanog Pakt Ribbentrop-Molotov,  između Njemačke i Sovjetskog Saveza s kraja kolovoza 1939., a kojim su zaraćene strane dogovorile podjelu interesnih sfera. Trn u oku Sovjetskog Saveza je u tom trenutku bila Finska koja je odbila Sovjetima prepustiti dio svog teritorija, nakon čega je došlo do napada na Finsku. Sovjeti su objavili rat Finskoj  30 studenog 1939. godine neduga nakon što su Nijemci napali Poljsku. Molotov je tu izigravao u to vrijeme humanitarca i tvrdio da  sovjetski zrakoplovi na područje Finske bacaju humanitarnu pomoć zbog gladi koja je vladala tom zemljom, no u osnovi su bombardirali to područje. Zbog takve politike visoko rangiranog Molotova, Finci su ove bombe nazvali ironično “Molotovljevom košaricom za kruh”. Finci su započeli s masovnom proizvodnjom ovih koktela. Ta se miješavina u finskoj verziji sastoja od etanola, katrana i benzina u staklenoj boci od 750 mililitara. S obje strane boce bile su pričvršćene šibice. Prije upotrebe šibice bi se zapalile, a nakon što bi se boca razbila došlo bi do paljenja njezina sadržaja.

Molotovljevi kokteli bili su posebno efikasni u tzv. Zimskom ratu jer su rani tenkovi bili pokretani benzinom koji se lakše mogao zapaliti od modernih tenkova pokretanih dizelom.

Široko rasprostranjena upotreba


Ovi su se kokteli, od svojih početaka do danas, upotrebljavali u gotovo svim svjetskim sukobima, ali i manjim nemirima. Koristii su ih, između ostalih, i Židovi u Varšavskom getu, Mađari u jeku Mađarske revolucije protiv Sovjeta 1956.,  prosvjednici u Los Angelesu u Kaliforniji, nakon smrti Georgea Floyda, krajem svibnja 2020. i brojni drugi. Ovakva raširena upotreba ovih priručnih bombi posljedica je njihove jednostavne pripreme bazirane na lako dostupnim i jeftinim sastojcima; zbog čega ovaj koktel gotovo svatko može napraviti, kao i upotrijebiti.

Kako se pravi ovaj koktel?

Da bi napravili ovaj koktel potrebna je staklena posuda u koju se ulijeva zapaljiva tekućina. Ta tekućina može biti benzin, alkohol i slično. Nakon toga se boca obavija tkaninom pri čemu  je najjednostavnije bilo samu tkaninu nagurati u bocu. U osnovi vojni stručnjaci kažu da je Molotovljev koktel sličan napalm bombama. Postoje i druge varijante, u kojima se, između ostalog koriste razna alkoholna pića za njihovu pripremu. Osim ovih ubojitih izrađuju se i smrdljive invarijante Molotovljevog koktela, poput onih u kojima se u staklenke stavljao izmet, a zatim su one bacane na protivnike. Tu su taktiku primijenili prosvjednici za politčkih nemira u Venezueli 2017. godine.

Ovih danas u vijestima možemo iz prve ruke vidjeti popularnost Molotovljevih koktela, jer koktel naveliko prave i koriste građani Ukrajine koji se ne mogu pomiriti s trenutačnim razvojem događaja. Iako ovi kokteli neće donijeti Ukrajincima pobjedu, a čega su i sami svjesni, izrada i upotreba ovog oružja, čini se, razbija u njima prisutan osjećaj nemoći te ga kompenzira osjećajem djelovanja i suprotstavljanja neprijatelju i njegovim povelikim apetitima.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari