Agencija za usamljene zamorce u Švicarskoj!

Zamorci su maleni i nezahtjevni ljubimci u odnosu na pse ili mačke. Njihov vijek je u prosjeku između pet i sedam godina, tako da u osnovi traže dugogodišnji angažman. Kako su jako društveni najbolje ih je držati zajedno s drugim zamorcem. Znanstvenici su istraživali njihovo ponašanje i utvrdili da su nesretni ukoliko su sami.

Na prvi pogled apsurdno

Iako na prvu, švicarski zakon koji zabranjuje držanje jednog zamorca zvuči apsurdno, istina je da su dobrim dijelom razne životinjske vrste društvena bića kojima, baš poput nas, treba aspekt socijalizacije da bi normalno funkcionirali. Upravo je iz tog razloga donesen ovaj zakon prema kojemu zamorci nužno trebaju socijalizaciju jer ukoliko su usamljeni pate što se odražava na njihov fizičko i psihičko zdravlje. Takvo se držanje usamljenog zamorca u Švicarskoj smatra zlostavljanjem.

Postroženi zakoni o držanju ljubimaca


U posljednjih nekoliko godina u Švicarskoj je doneseno više zakona o držanju kućnih ljubimaca koji tako primjerice traže da vlasnici pasa moraju proći tečaj brige o psima, odnosno da oni koji imaju ljubimca moraju proći odgovarajuću  edukaciju. U osnovi su zamorci radoznala, ali i plašljiva bića. Jako se vežu za vlasnike i svoje partnere. Ako ostanu sami treba im novo društvo, koje nije lako nadomjestiti.

Agencija za iznajmljivanje zamoraca

Zbog toga je u Švicarskoj osnovana agencija za pronalaženje “srodnih srdaca” za usamljene zamorce, koju vodi Priska Küng. Spomenuta ljubiteljica živi s ovih 80-ak dlakavaca, a svojeg je prvog zamorca dobila dok je bila sasvim mala djevojčica. Ona iznajmljuje svoje zamorčiće ljudima čiji zamorac ostane sam. U osnovi kada njihov ljubimac dođe na kraj životnog puta ne moraju se vrtjeti u beskonačnom krugu nabavljanja novog zamorca već zamorca koji preživi vrate k njoj. Ona kaže da ljudi nekada vrate zamorce nakon nekoliko mjeseci, godina, ali nekada dođu po nove jer odluče i dalje imati ove ljubimce. Naći zamorce koji će se dobro slagati je teško i najbolje je spojiti par koji će živjeti zajedno još od najmanjih dana, no kada u životu netko od njih ostane bez partnera mora pažljivo upoznati drugog, koji će mu možda postati novi prijatelj jer su po tom pitanju vrlo izbirljivi.

Osim što se vežu za svog partnera ili partnericu traže i vezu s vlasnicima. U toj početnoj fazi bit će plašljivi i nesigurni, no uz dosta strpljenja i nježnosti u njima čete naći dobro i ne previše zahtjevno društvo. Ukoliko nemate vremena za ljubimce koji traže veće obaveze, onda su vam zamorci dobra opcija, a nekome ovaj članak možda posluži kao ideja za pokretanje jednog neobičnog posla.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari