Agencija za usamljene zamorce u Švicarskoj!

Fotografija: Burgess Pet Care

Zamorci su maleni i nezahtjevni ljubimci u odnosu na pse ili mačke. Njihov vijek je u prosjeku između pet i sedam godina, tako da u osnovi traže dugogodišnji angažman. Kako su jako društveni najbolje ih je držati zajedno s drugim zamorcima. Znanstvenici su istraživali njihovo ponašanje i utvrdili da su nesretni ukoliko su sami.

Na prvi pogled apsurdno

Iako na prvu, švicarski zakon koji zabranjuje držanje jednog zamorca zvuči apsurdno, istina je da su dobrim dijelom razne životinjske vrste društvena bića kojima, baš poput nas, treba aspekt socijalizacije da bi normalno funkcionirali. Upravo je iz tog razloga donesen ovaj zakon prema kojem zamorci nužno trebaju socijalizaciju jer ukoliko su usamljeni pate što se odražava na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Takvo se držanje usamljenog zamorca u Švicarskoj smatra zlostavljanjem.

Postroženi zakoni o držanju ljubimaca

U posljednjih nekoliko godina u Švicarskoj je doneseno više zakona o držanju kućnih ljubimaca koji tako primjerice traže da vlasnici pasa moraju proći odgovarajuću edukaciju o psima i njihovim potrebama. U osnovi su zamorci radoznala, ali i plašljiva bića. Jako se vežu za vlasnike i svoje partnere. Ako ostanu sami treba im novo društvo, koje nije lako nadomjestiti.


Agencija za iznajmljivanje zamoraca

Zbog toga je u Švicarskoj osnovana agencija za pronalaženje “srodnih srdaca” za usamljene zamorce, koju vodi Priska Küng. Spomenuta ljubiteljica zamoraca živi s ovih 80-ak dlakavaca, a svojeg je prvog zamorca dobila dok je bila sasvim mala djevojčica. Ona iznajmljuje svoje zamorčiće ljudima čiji zamorac ostane sam. Kada nečiji ljubimac dođe na kraj životnog puta zahvaljujući ovoj agenciji vlasnici se ne moraju vrtjeti u beskonačnom krugu nabavljanja novog zamorca već iznajme zamorca. Kasnije mogu zamorca koji preživi vratiti agenciji. Priska kaže da ljudi nekada vrate zamorce nakon nekoliko mjeseci, godina, ali nekada dođu po nove jer odluče i dalje imati ove ljubimce. Naći zamorce koji će se dobro slagati je teško i najbolje ih je spojiti dok su maleni, no kada u životu netko od njih ostane bez partnera mora pažljivo upoznati drugog, koji će mu eventualno postati novi prijatelj jer su po tom pitanju vrlo izbirljivi.

Osim što se vežu za svog partnera ili partnericu traže i vezu s vlasnicima. U toj početnoj fazi bit će plašljivi i nesigurni, no uz dosta strpljenja i nježnosti u njima čete naći dobro i ne previše zahtjevno društvo. Ukoliko nemate vremena za ljubimce koji traže veće obaveze, onda su vam zamorci dobra opcija, a nekome ovaj članak možda posluži kao ideja za pokretanje jednog neobičnog posla.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari