U srednjem vijeku, siromašnu djecu tjerali su da rade u poljima kao – živa strašila!

Zašto su, u srednjem vijeku, siromašnu djeci tjerali da povazdan stoje u poljima? Koji je američki predsjednik, umjesto “Kunem se”, na inauguraciji rekao “Obećavam”? Tko je bila Eliza Conley? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Eliza Burton Conley (1869. – 1946.), američka pravnica indijanskog podrijetla, zapamćena je kao prva žena primljena u odvjetničku komoru američke savezne države Kansas. Život je posvetila borbi protiv prodaje groblja svojih predaka, pripadnika plemena Huron, a svoje argumente čak je iznijela pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država. Uspjela se izboriti za saveznu zaštitu posljednjeg počivališta američkih domorodaca – umjesto da završi kao gradilište, groblje je uvršteno u Nacionalni registar povijesnih mjesta.

2. Američki državnik Thomas Jefferson (1743. – 1826.), jedan od tvoraca “Deklaracije o nezaisnosti”, bio je poliglot. Osim engleskog, tečno je govorio francuski, talijanski i španjolski jezik, s lakoćom je svladao grčki i latinski, a poznavao je i osnove arapskog, velškog te škotskoga gaelskog jezika.

3. U srednjovjekovnoj Europi, siromašnu djecu koristili su kao živa strašila – zadatak im je bio stajati u polju, po žezi i studeni, te tjerati ptice. Nakon što je kuga poharala Stari kontinent, odnijevši živote brojnih mališana, taj “posao” prepušten je strašilima od slame. Postoji legenda da je duhove eksploatirane djece i danas moguće vidjeti na poljima na kojima su služila, napose za punog mjeseca.


4. Kineski zid, monumentalni obrambeni sustav koji je građen duže od dvije tisuće godina, proteže se na više od osam tisuća kilometara. Na UNESCO-voj listi nalazi se od 1987., a godišnje ga posjeti više od deset milijuna ljudi. Turistima se preporučuje da to ne čine zimi, kad je prekriven snijegom i ledom te šiban snažnim udarima vjetra.

5. U razdoblju hladnog rata, Amerikanci su za propagiranje svoga načina života diljem svijeta slali najbolje ambasadore – jazz glazbenike. U sklopu te kampanje, Dizzy Gillespie je 1956. pozirao sa zmijama u Karachiju, Louis Armstrong je 1961. svirao kod piramida u Gizi, a Duke Ellington je 1963. pušio nargilu u Iraku.

6. Franklin Pierce (1804. – 1869.) bio je jedini američki predsjednik koji je na inauguraciji, davne 1853. godine, umjesto “Kunem se” rekao “Obećavam”.

7. Za vladavine dinastije Ming (1368. – 1644.), u Kini su se izrađivale čudesno lijepe i ekstremno delikatne porculanske čaše. One najcjenjenije među ljubiteljima minijatura težile su manje od – jednoga grama!

Piše: Lucija Kapural

Komentari