U spavaćoj sobi skromne kuće pronađena vrijedna slika renesansnog majstora!

Fotografija: Dawsons Auctions

Iako se većina nada dobitku na igrama na sreću, znatno je veća vjerojatnost da ćete u svom prostoru naći neku vrijednost koju ćete moći dobro unovčiti. Možda ne u Hrvatskoj, ali u stranim aukcijskim kućama svakako, naravno, proporcionalno vrijednosti predmeta kojeg nađete. Upravo ova priča koju danas donosimo pokazuje da se i na mjestima na kojima to ne očekujemo mogu naći izuzetno vrijedni predmeti.

Potraga za vrijednim predmetima

Zaposlenica aukcijske kuće Dawsons Auctioneers,  Siobhan Tyrrell  trebala je provjeriti ima li u jednoj skromnoj kućici na sjeveru Londona kakav predmet vrijedan spomena. Nju je angažirala obitelj vlasnice spomenutog bungalova neposredno prije prodaje kuće. Vlasnica ovog skromnog zdanja završila je u domu jer se razboljela od demencije koja je naglo uznapredovala zbog čega se žena više nije mogla brinuti sama o sebi. U trenutku kada je procjeniteljica već bila na pragu odustajanja od daljnje pretrage i pomislila: “Pogobu, što mi je sve ovo potrebno!”, ušla je u spavaonicu vlasnice gdje je ugledala sliku za koju je odmah znala da predstavlja pravo “malo blago”. U pitanju je prikaz Madone s djetetom, koji se datira u 15 ili 16. stoljeće, a smatra se da ju je naslikao učenik Filippina Lippija koji je djelovao na prijelazu iz rane u zrelu renesansu te je bio učenik slavnog Sandra Botticellija. U Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu nalazi se slika koja se pripisuje, također, nekom od majstora ove radionice ili škole.

Slika iz ove radionice u Strossmayerovoj galeriji, Fotografija: Hrvatska enciklopedija

Renesansna slika

Slika ja je bila u obiteljskom vlasništvu i vlasnica kućice ju je naslijedila od oca još prije 30 godina i  od tada je slika visila iznad njenog kreveta. Na slici dominira raskošna crvena boja haljine dok je boja u pozadini u kontrastu s ostatkom slike. Na slici Marija u rukama drži dijete koje se igra s dva anđela zbog čega je i nazvana Prikaz Marije s djetetom.


“Božji dar”

Slika je vrlo brzo pobudila interes kupaca i prodana je za 320 000 funta, 2022. godine. Aukcijska kuća je sliku nazvala “božjim darom” za sve jer je dobro došla samoj aukcijskoj kući, ali i obitelji starice koja je još u mladosti u Englesku stigla iz rodne Italije, i čije zdravstveno stanje zahtijeva kvalitetnu i skupu skrb, pa je slika nađena u pravom trenutku. Ono što iznenađuje je stanje slike koje gotovo da nema nikakvih oštećenja zbog čega djeluje kao da je relativno nedavno naslikana, što granici s čudom kada pomislimo da je slika stara oko pola tisućljeća.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari