U raljama ovisnosti i depresije: Je li veliki australski glumac u smrt otišao svojevoljno?

Heathcliff “Heath” Ledger (1979. – 2008.) bio je jedan od najtalentiranijih australskih glumaca novijeg doba. Kad je, prije gotovo trinaest godina, odjeknula vijest da je umro u zagonetnim okolnostima, obožavatelji diljem svijeta bili su u šoku. Je li njegova smrt bila posljedica nesretnog slučaja ili je pak sam odlučio skončati, nikad se neće doznati.

Karizmatičan, zagonetan, magnetski privlačan glumac bio je nemirna duha, baš poput junaka “Orkanskih visova” po kojem je dobio ime. Odrastao je u Perthu, u imućnoj obitelji. Majka Sally, profesorica francuskog jezika, bila je žena enciklopedijskog znanja koja se bavila humanitarnim radom, a otac Kim, rudarski inženjer i vlasnik obiteljske kompanije “Ledger Engineering Foundry”, u slobodno je vrijeme sudjelovao u automobilskim utrkama. Rano djetinjstvo, koje je opisao kao idilično, proveo je na farmi, uz konje i krave, a kućni ljubimac bio mu je – klokan! Nažalost, idila se raspršila kad mu je bilo dvanaest godina – roditelji mu saopćavaju odluku da se razvode. “Čitav moj svijet tada se srušio”, ispričao je.

Glumom se počeo baviti kao srednjoškolac, i to posve slučajno. Kad je, zbog ozljede koljena, bio prisiljen odustati od hokeja, sporta kojim se planitao profesionalno baviti, majka ga je nagovorila da potraži novi hobi. Bez pretjeranog entuzijazma, pridružio se školskoj dramskoj grupi, a već prvom ulogom, onom Petra Pana, pokazao je da je rođen za pozornicu. Vrlo brzo postalo je jasno što će biti njegova karijera: snimio je niz reklama, dobio malenu ulogu u dječjem TV serijalu…. Postalo je sve teže usklađivati televizijski posao s akademskim obavezama, pa kao 16-godišnjak prekida školovanje.

Na velikom platnu je debitirao ulogom u niskobudžetnoj drami “Blackrock”, a njegov prvi holivudski film bila je tinejdžerska komedija “Deset razloga zašto te mrzim”, labava obrada Shakespeareove “Ukroćene goropadnice”. Hvalospjeve kritičara donosi mu nastup u Emmerichovoj povijesnoj drami “Patriot”, a u filmu “Ned Kelly” maestralno je portretirao naslovna (anti)junaka, zloglasna australskog odmetnika. U “Planini Brockeback”, kontroverznoj drami Anga Leeja, vrlo je suptilno igrao kauboja u kojem se bude potiskivani homoerotski osjećaji prema kolegi. Uloga mu je priskrbila nominaciju za “Oscara”. U stvarnosti, osjećaje mu je pobudila kolegica sa seta Michelle Williams. Nedugo nakon što je pala zadnja klapa, par se zaručio, a nakon godinu dana “divljeg braka” dobili su kćer Matildu Rose.

Ledger, koji je ranije slovio za pustopašnog zavodnika, u intervjuima je opetovano naglašavao kako za njega više ne postoji niti jedna druga. Nažalost, u njegovom životu je postojalo nešto drugo: glumac, koji je oduvijek rado zavirivao u dno čašice, počeo je eksperimentirati i s drogama, napose kokainom. Zbog ljubavi prema Michelle, nekoliko se puta liječio od ovisnosti o opijatima, no svaki put bi iznova posrnuo nedugo po izlasku iz rehaba. Nakon tri godine takvog života, čaša glumičinog strpljenja se prelila. Vratila mu je zaručnički prsten, uz napomenu da mu neće braniti viđanje s kćeri.


Nakon ljubavnog kraha, Ledger je počeo još brže juriti po stazi samouništenja. Tugu je utapao u velikim količinama alkohola, koji je nesmotreno kombinirao s tabletama za smirenje. U više navrata se žestoko sukobio s paparazzima, kasnio je na snimanja, a fizički je iz dana u dan sve više propadao. Kad mu je veliki Christopher Nolan dodijelio ulogu Jokera u “Vitezu tame”, nastavku filmske sage o Batmanu, glumčevi bližnji ponadali su se kako će ga taj zahtjevni projekt natjerati da se sabere. Nažalost, mračna uloga – njegova posljednja – gurnula ga je još dublje u glib depresije.

Dana 22. siječnja 2008. godine, glumčevo beživotno tijelo pronađeno je u njegovom apartmanu na Manhattanu. Nesretni čovjek ležao je u podnožju kreveta, potpuno nag, lica okrenutog prema podu. Poluprazne bočice “Diazepama” i “Alprazolama”, dvaju snažnih lijekova protiv tjeskobe, upućivale su na mogući uzrok smrti. Obdukcija je kasnije potvrdila da je, zbog intoksikacije nizom lijekova, njegovo srce prestalo kucati. Premda je mrtvornik zaključio da se radilo u nesretnom slučaju, mnogi Ledgerovi prijatelji, svjesni njegova psihičkog stanja u zadnjim mjesecima života, uvjereni su kako se namjerno predozirao.

Piše: Lucija Kapural

Komentari