U New Delhiju otvorena najnovija franšiza zagrebačkog Muzeja iluzija

Museum of Illusions New Delhi

Koliko je uspješan Muzej iluzija u zagrebačkoj Ilici pokazuje i podatak da je njegova najnovija, i to trideseta po redu, franšiza otvorena u dalekoj Indiji, u New Delhiju. Franšize ovog muzeja postoje već diljem svijeta u New Yorku, Parizu, Dubaiju, Chicagu, Ateni, Berlinu i brojnim drugim gradovima. U svakom gradu on je u određenoj mjeri personaliziran i prilagođen povijesti tog mjesta.  Negdje će dominirati plava, negdje žuta boja što ovisi o kulturološko-povijesnoj uvjetovanosti mjesta na kojem se muzej otvara. Osim boje mijenja se i lice očiju koje vas neprestano prate tijekom posjeta muzeju, negdje će to biti lice Nikole Tesle, negdje Salvadora Dalija, a u New Delhiju će to biti ono Mahatme Gandhija.

Kulturološke razlike

Na postavu i organizaciju ovog tipa muzeja velikim dijelom utječu kulturološke navike koje su vrlo raznolike. Dok su kulturološki navike Europljana i Amerikanaca slične, one su jako različite u Aziji i na Bliskom Istoku. U Zapadnom svijetu ovi muzeji se smještaju u stare i samostojeće objekte, dok u arapskom unutar trgovačkih centara gdje cirkulira većina ljudstva.

Edukativno-turistički projekt


Situacija u svijetu utječe na poslovanje muzeja pa se doslovno događa da od krcatog muzeja danas, sutra u njemu nema nikoga, a što je dobrim dijelom danas povezano s pandemijom, ali i drugim razlozima.  Ovaj je edukativno-turistički projekt namijenjen širokoj publici i spaja zabavu i edukaciju koristeći najnovija tehnološka dostignuća. U njemu možete poslužiti nečiju glavu na pladnju, zabaviti se u sobi s ogledalima i činiti koješta drugo. Ući u Muzej iluzija znači doslovno ući u svijet holograma i sličnih instalacija koje se putem optičkih iluzija poigravaju s našim poimanjem stvarnosti. Donedavno se tako nešto činilo mogućim, samo u Zvjezdanim stazama i sličnim znanstveno fantastičnim serijalima, no danas se pomiču granice između fikcije i stvarnosti, a ovaj muzej predstavlja korak u tom smjeru. Unatoč globalnoj krizi osnivači imaju u planu nova širenja diljem svijeta. Mi jedva čekamo da nam pošaljete svoje fotografije iz ovog novog muzeja u Indiji, ako vas kojim slučajem put nanese tamo.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari