U lovu na skriveno blago

Vjerojatno ne postoji dijete koje se barem jednom nije igralo potrage za skrivenim blagom. Vječita tema avanturističkih filmova, napose onih o gusarima, te maštarija maštovitih balavaca za rijetke sretnike postala je stvarnost. Ovakvim otkrićima najčešće se mogu podičiti arheolozi, no katkad na basnoslovno vrijedne artefakte nabasa i pokoji obični smrtnik. Evo koja su sve blaga pronađena zadnjih nekoliko godina!

Novčići legendarnog kralja

René Schön, arheolog iz hobija, i Luca Malaschnitschenko, njegov trinaestogodišnji učenik, detektorima za metal istraživali su područje njive na sjeveru njemačkog otoka Rügena. Nakon nekoliko sati, ugledali su ono što su isprva smatrali bezvrijednim komadom aluminija. No, kad su pomnije pregledali predmet, shvatili su da u rukama imaju blistavi komad srebra. O svome otkriću obavijestili su prave arheologe, koji su odmah započeli iskapanja u tom području. U narednih nekoliko dana, pronašli su ogrlice, broševe, prstenje i stotinjak novčića iz vremena Haralda Modrozubog, legendarnog vladara koji je ujedinio Dansku, da bi potom, nakon što ga je svrgnuo rođeni sin, pobjegao u Pomorje. Stručnjaci pretpostavljaju da je kralj ovo blago zakopao u bijegu od sina.

Ispod poda


Wieliczka, pitoreskni poljski gradić nekoliko kilometara udaljen od Krakówa, poprište je uzbudljiva arheološkog otkrića. Tamošnju sinagogu, izgrađenu u osamnaestom stoljeću, nacisti su uništili tijekom Drugoga svjetskog rata, a tijekom njene nedavne restauracije pronađeno je mnoštvo artefakata skriveno ispod poda. Predmeti od goleme vrijednosti su se, natisnuti jedan do drugog, nalazili u drvenoj kutiji. Dok je sama kutija bila gotovo u potpunosti trula, njen sadržaj besprijekorno je očuvan. O kakvom blagu je riječ? Istraživači su u kutiji pronašli više od 350 ritualnih predmeta izrađenih od plemenitih metala: zlatne kaleže s cvjetnim intarzijama, brončane vaze s hebrejskim natpisima te brojne srebrne svijećnjake. Među artefaktima su bile dvije menore, sedmokraka svijećnjaka koji se pale za vrijeme Hanuke, jedan yad, ritualni pokazivač koji se koristi prilikom čitanja Tore, te nekoliko rimonima, ornamentalnih navlaka za svitke spomenute svete knjige. Većina predmeta datira iz devetnaestog stoljeća.

Staričina priča

Richard Miles i Reg Mead, amaterski lovci na arheološko blago, na britanskom otoku Jerseyu pronašli su skladište pretkršćanskih kovanica. Na dubini od  jednog metra, ispod glinene ograde u nasipu, otkrili su gotovo sedamdeset tisuća rimskih i keltskih novčića, što im je priskrbilo ulazak u “Guinnessovu knjigu rekorda”. Time su na najljepši način zaokružili priču o nevjerojatnoj upornosti i strpljenju. Miles i Mead, naime, puna tri desetljeća pretražuju okolicu u potrazi za drevnim skrivenim blagom, potaknuti pukom opaskom jedne starice. “Ispričala nam je da je na ovom području više puta našla srebrne kovanice, i to je bilo dovoljno da se aktiviramo”, priča Miles. Ukupna vrijednost otkopanih artefakata, među kojima su – osim novčića koji datiraju iz pedesete godine prije Krista – srebrne narukvice, zlatne ogrlice i brojne staklene perle, procjenjuje se na deset milijuna funti.

Potonulo blago 

Dana 23. rujna 1641. godine, jedan od najbogatijih brodskih tereta u povijesti završio je na morskome dnu. Riječ je o 37.000 kilograma zlata i 400 poluga srebra s britanskog broda “Merchant Royal”, koji je potonuo u oluji u blizini rta Land’s End, najzapadnije točke Engleske. Veliku potragu za slavnom olupinom 2007. je organizirala američka kompanija “Odyssey Marine Exploration”, specijalizirana za pronalaženje potopljenog blaga. Umjesto britanskog, tada su pronašli jedan španjolsko brod! Riječ je o fregati “Nuestra Señora de las Mercedes”, koju je 1804. potopila Britanska kraljevska mornarica. S broda, koji se nalazio na dubini od 1.130 metara, ronioci su uspjeli izvaditi čak 600.000 neprocjenjivo vrijednih novčića, koji su nakon dugačke sudske bitke pripali Španjojskoj. Stara olupina nedavno je, nakon što su podvodna istraživanja nastavljena, otkrila nova blaga: brončane topove, srebrne svjećnjake i pribor za jelo, te zlatni nakit nevjerojatno raskošne izrade. Sve u svemu, španjolski arheolozi u njoj su pronašli više od tisuću artefakata.

Sjaj pod zemljom

Tijekom građevinskih radova u okolici Yavneha, grada u središnjem Izraelu, otkriveno je čak 425 drevnih islamskih zlatnika. Arheolozi su utvrdili da kolekcija datira iz devetog stoljeća, zlatnog razdoblja razdoblja Abasidskog kalifata, koji je kontrolirao veći dio Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.  “Osoba koja je prije više od tisuću godina zakopala ovo blago, čiji nam identitet nije poznat, očito se po njega namjeravala vratiti, no u tome ju je nešto spriječilo”, objašnjava arheolog Liat Nadav, voditelj iskopavanja, dodajući kako je kolekcija novčića izrađenih od 24-karatnog zlata neprocjenjivo vrijedna.

Piše: Lucija Kapural

Komentari