U engleskim zoološkim vrtovima svojedobno su hranili lavove živim mačkama i psima!

Fotografija: YouTube screenshot

Koji je državnik predosjećao vlastitu smrt? Koliko je trajao najduži teniski meč svih vremena? Kakve strahote su se događale u engleskim zoološkim vrtovima osamnaestog stoljeća? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Prema svjedočenju Williama Henryja Crooka, jednog od tjelohranitelja Abrahama Lincolna (1809. – 1865.), šesnaesti američki predsjednik sanjao je proročanske snove o vlastitom atentatu. Obistinili su se kobna 14. travnja 1865. godine, kad je John Wilkes Booth otvorio vatru na Lincolna u Ford’s Theatreu u Washingtonu. Crook, koji toga dana nije bio na dužnosti, prisjetio se svoga zadnjeg razgovora s predsjednikom. Umjesto da mu, po običaju, na rastanku kaže “Laku noć”, šef mu je rekao “Zbogom”. Dan nakon atentata, Lincoln je preminuo od posljedica ranjavanja, a Crook je nastavio raditi za Bijelu kuću narednih pola stoljeća, služeći još dvanaestoricu američkih predsjednika.

2. Životinje su se u zatočeništvu držale već prije četiri i pol tisuće godina, i to na prostoru Kine, staroga Egipta, pretkolumbovske Amerike i Europe. Najveće zbirke živih životinja u Europi nastajale kao menažerije uz carske i kraljevske palače. Dok se rad suvremenih zooloških vrtova mora odvijati po načelu dobrobiti životinja, u prošlosti su stvari funkcionirale znatno drugačije. Primjerice, cijena ulaska u ovakve ustanove u Engleskoj osamnaestog stoljeća bila je – mačka ili pas! Nesretni četveronošci služili su, naime, kao hrana za lavove, a publika je s neskrivenim zanimanjem promatrala kako ih ovi naganjaju po kavezima i razdiru.

3. Godine 1933., tijekom boravka u svome planinskom utočištu u Obersalzbergu, Adolf Hitler (1889. – 1945.) sprijateljio se s osmogodišnjom židovskom djevojčicom po imenu Rosa Bernhardine Nienau. S Bernile, kako su je bližnji zvali, dopisivao se sve do 1938. godine, kad joj je iz Hitlerova tajništva stigla poruka da prekine daljnju korespondenciju s njime. Upoznavanje je, pretpostavlja se, inicirala djevojčičina majka, medicinska sestra Karoline, instruiravši je da brkatom moćniku kaže kako su rođeni na isti dan, 20. travnja. U federalnom arhivu u Berlinu sačuvano je čak sedamnaest Bernileinih pisama “ujki Hitleru”.

4. Godine 1760., švicarski prirodoslovac i psiholog Charles Bonnet (1720. – 1793.) opisao je neobičnu vrstu sljepoće praćenu živopisnim halucinacijama. Sindrom, koji nosi njegovo ime, nepoznatog je uzroka, a određeni motivi opsesivno se ponavljaju kod mnogih pacijenata – primjerice, vrlo često im se prikazuju prizori ljudi ili životinja s deformiranim licima odnosno njuškama. Halucinacije nisu uzrokovane nikakvim psihičkim poremećajem, a javljaju se isključivo kad osoba otvori oči, i to u oku koje je je izgubilo vid.


5. Najduži meč u povijesti tenisa odigran je u 2010. godine u Wimbledonu, između Amerikanca Johna Isnera i Francuza Nicolasa Mahuta. Završio je Amerikančevom pobjedom, nakon jedanaest sati i pet minuta!

6. T-majice, omiljeni komad jeftine i ležerne ljetne odjeće, stvorene su krajem devetnaestog stoljeća. Prvotno su bile namijenjene neženjama, za koje se smatralo da bi im bio problem prišiti gumb na odjeću, a zbog svoje udobnosti ubrzo su postale popularne među rudarima i lučkim radnicima. Riječ “T-shirt” u engleski je jezik ušla 1920. godine, kad se pojavila u čuvenom Rječniku Merriam-Webster.

7. Dana 17. listopada 1814. godine, osmero Londončana poginulo je na uistinu bizaran način. U lokalnoj pivovari, smještenoj u četvrti St. Giles, puknuo je golemi spremnik piva, a 1.470.000 litara ovoga zlaćanog napitka izlilo na susjedne ulice. Većina stradalih, uključujući troje djece, stanovala je u sirotinjskim podrumskim stanovima – nesretnici su se doslovce utopili u pivu! Protiv pivovare je podignuta tužba, no sud je zaključio kako se radilo o “višoj sili” pa za očiti nemar nije odgovarao nitko.

Piše: Lucija Kapural

Komentari