U Egiptu otkopan legendarni Zlatni grad: Ovo je najveće arheološko otkriće od onog Tutankhamonove grobnice!

Davne 1922. godine, egiptolog Howard Carter je u Dolini kraljeva kraj Luksora otkrio čuvenu grobnicu Tutankhamona, faraona koji je Egiptom vladao od 1345. do 1337. godine prije Krista. Za razliku od ostalih faraonskih grobnica, kroz sva ta stoljeća uspjela je odoljeti pljakaškim hordama. Bila je uklesana u stijeni: iz hodnika se ulazilo u predsoblje, a iz njega u dvoranu oslikanu prizorima iz zagrobnoga života. Faraonova mumija, polegnuta u sarkofag od čistog zlata težak 110 kilograma, bila je ukrašena bogatim nakitom i imala je zlatnu masku na licu. Osim nakita, u grobnici je pronađeno mnoštvo dragocjenih artefakata, poput zlatnog prijestolja, alabasternih posuda, pozlaćenih štapova, bodeža od meteorskog željeza, puhaćih instrumenata, ceremonijalnih kreveta i bojnih kola. Bila je to, blago rečeno, svjetska senzacija.

Ako je vjerovati egiptolozima, nova senzacija je na pomolu! Dolina kraljeva nedavno je na površinu izbacila još jedno neprocjenjivo vrijedno blago koje je krila u svojim njedrima. Predvođeni čuvenim Zahijem Hawasom, bivšim egipatskim ministrom starina, stručnjaci su ondje, pod debelim pješčanim naslagama, otkopali ostatke legendarna Zlatnog grada. “Ovo je najveće arheološko otkriće od onog Tutankhamonove grobnice!”, s uzbuđenjem je ispričao Hawas. Riječ je, naime, o tri tisuće godina starom Atenu, najvećem drevnom gradu ikad otkrivenom u Egiptu.

Aten, o kojem se zbog golemog bogatstva govorilo kao o Zlatnom gradu, podignut je u četrnaestom stoljeću prije Krista, za vladavine Tutankhamonova djeda Amenhotepa III. Jedan od najmoćnijih egipatskih faraona, naslijedio je carstvo koje se protezalo od Eufrata u današnjem Iraku do Sirije i Sudana, a zapamćen je po monumentalnim građevinama poput hramova u Karnaku i Tebi te Mnemonovih kolosa, dvaju divovskih monolitnih figura na prijestolju koje su predstavljale njega i njegovu ženu. “Ovo otkriće pruža nam jedinstven uvid u život starih Egipćana u vrijeme kad je carstvo bilo na svome vrhuncu”, ispričala je arheologinja Betsy Brian, sudionica iskopavanja, dodajući kako su generacije arheologa neuspješno tragale za ovim gradom.


Osim drevnih nastambi, s gotovo cjelovitim zidovima i sobama ispunjenima priborom za svakodnevni život, na lokalitetu su pronađeni ostaci pogona za proizvodnju kruha, neke vrste pekare. Uz to, stručnjaci su otkopali neprocjenjivo vrijedan nakit, glinene posude, keramiku u boji, opeke od blata s pečatima Amenhotepa III. te nekoliko amajlija o obliku skarabeja, rogatog kukca posvećenog bogu Sunca. Hawas i Brian uvjereni su kako će tijekom dalnjih iskopavanja biti otkrivene i grobnice ispunjene blagom.

Piše: Lucija Kapural

Komentari