U Americi je izvedeno gotovo 40.000 lobotomija, okrutnih zahvata koji su pacijente pretvarali u “zombije”!

Tko je odgovoran za požar koji je 1916. godine progutao zgradu parlameta u Ottawi? Kada su stvorene prve konjske štale? Koja zemlja prednjači po broju lobotomija, operacija koje su pacijente pretvarale u “biljke”? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Najstarije konjske štale datiraju iz drevnog Egipta. Stvorene oko 1300. godine prije Krista, zauzimale su površinu od gotovo šezdeset četvornih kilometara, a bile su dom za petstotinjak konja. Doista ne zavidimo osobama koje su ih morale čistiti…

2. Požar u zgradi parlamenta u Otawi 3. veljače 1916. godine jedan je od najvećih misterija u kanadskoj povijesti. Buktinja se rasplamsala nešto iza devet sati uvečer, šireći se nevjerojatnom brzinom. Uništila je čitavo zdanje, osim knjižnice, te odnijela živote sedmero ljudi. Uzrok požara nije otkriven, no spekuliralo se da su za njega, budući da se dogodio tijekom Prvoga svjetskog rata, odgovorni njemački saboteri.

3. Kako je Meksiko dobio ime? Po tom pitanju postojio više teorija. Nahuatl, jezik kojim su govorili Azteci, poznavao je riječ “mexica”, što se prevodi kao “pupak mjeseca”. Prema drugoj teoriji, riječ je izvedena iz imena aztečkog boga rata Mexixina, a prema trećoj, potječe od naziva jestive trave koja raste u tom području.

4. Najstariji pronađeni češljevi datiraju iz kamenog doba – izrađeni su od drveta, bjelokosti i ribljih kosti 15.000 godina prije Krista. Korišteni su za kozmetičke ali i higijenske svrhe, napose za uklanjanje prljavštine i parazita poput uši. S razvojem metalnih alata, u njihovoj izradi počeli su se koristiti tvrđi materijali, poput kostiju morževa, alabastera, oniksa i ebanovine. Najčešće su imali pet zubaca, a antropolozi pretpostavljaju da je to zato što su imitirali ljudsku ruku.


5. Prvi topovi, koji su se pojavili koncem četrnaestog stoljeća, bili su primitivni, s glatkom cijevi iz koje se eksplozijom baruta izbacivalo kuglasto zrno, a imali su mali domet i malu preciznost. Jedno takvo oružje izloženo je u bečkom “Muzeju oružja”, a pažnju posjetitelja privlači svojim dimenzijama. Iz njega su se, naime, ispaljivale željezne kugle promjera devedeset centimetara, teške gotovo devet stotina kilograma!

6. U studenom 1960. godine, jedna američka raketa lansirana iz Cape Canaverala na Floridi skrenula je s putanje. Srušila se na Kubi, ubivši kravu. Kubanska vlada je nesretnom prežovaču priredila službeni pokop, kao žrtvi “imperijalističke agresije”.

7. Povijest bušenja lubanja datira iz prapovijesti, kad su naši preci ovom metodom iz glava bolesnika pokušavali osloboditi zle duhove. Lobotomija, presijecanje živčanih vlakana velikog mozga, u psihokirurgiji se izvodila u slučaju psihoza, prisilnih neuroza, epilepsija, ovisnosti o opijatima te neizdrživih bolova u terminalnih pacijenata. Ova okrutna praksa, koja je bolesnike pretvarala u neku vrstu zombija, čineći ih nekritičnima, apatičnima i emocionalno tupima, počela se napuštati pedesetih godina prošlog stoljeća – iz etičkih razloga a i zbog suvremenih mogućnosti farmakološkog liječenja takvih stanja. Najviše operacija, gotovo četrdeset tisuća, izvedeno je u “zemlji slobodnih i domovini hrabrih”, Sjedinjenim Američkim Državama.

Piše: Lucija Kapural

Komentari