Trovanje ili masovna histerija: Zagonetni događaj u Hollinwellu

Fotografija: Pixabay

Ono o čemu su britanski mediji svojedobno izvještavali kao o “Incidentu u Hollinwellu” do dana današnjeg ostalo je jedan od najvećih misterija u britanskoj povijesti. Ni danas, preko četrdeset godina kasnije, ne zna se uzrok neobičnih zbivanja Hollinwellu, gradiću u grofoviji Nottinghamshire.

Ondje, u novoj dvorani, održavalo se veliko glazbeno natjecanje učenika osnovnih škola. S trubama, melodikama, flautama, bubnjevima i gitarama u rukama te tremom u srcima, mališani iz svih krajeva zemlje pristizali su u ovu pitoresknu sredinu. A onda, na samom početku priredbe, stvari su pošle po zlu.

Svjedoci su ispričali kako su školarci iznenada ušutjeli, da bi zatim – prvo u individualno a onda u sve većim grupama – počeli padati u nesvijest. Roditelji, nastavnici i organizatori priredbe bili su u panici, ne shvaćajući što se događa. Srećom, neki su se uspjeli sabrati i pozvati kola hitne pomoći. Mnogo kola – misteriozne simptome, koji su uključivali mučninu, glavobolju, grčeve u želucu te snažno peckanje u očima i grlu, pokazivalo je gotovo tri stotine mališana te desetak odraslih. Srećom, nije se radilo o ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Većina pacijenata puštena je iz bolnice istog dana; u njoj je prespavalo tek devetero najmlađih i najteže pogođenih.

Provedena je istraga no, kako nitko nije smrtno stradao, bila je poprilično traljava. Službeni zaključak? Radilo se o masovnoj histeriji! Ta teorija činila bi nam se uvjerljivijom da se radilo o koncertu “Beatlesa” a ne o nemuštoj svirci osnovnoškolaca, a nije se činila plauzibilnom ni većini roditelja koji su bili u publici. “To su gluposti. Djeca su gotovo istodobno, na različitim krajevima dvorane, padala kao muhe. Mnoga su povraćala. Da, bila su uzbuđena ali ne TOLIKO uzbuđena. Ovo je lijeno, prvoloptaško objašnjenje”, ispričala je jedna majka za lokalne novine. Ništa uvjerljivijima nisu se činile ni ostale onodobne teorije, koje su se kretale u rasponu od zatrovane vode do podmukle aktivnosti izvanzemaljaca.

Tek u novije vrijeme, istraživaći su predložili teoriju koja, kako se čini, “pije vodu” – da se radilo o trovanju pesticidima. Konkretnije, trovanju tridemorfom, spojem koji se u ono vrijeme često koristio u zaprašivanju, da bi ga britanska vlada 2000. godine zabranila, nakon što je dokazano da je “umjereno toksičan”.


Piše: Lucija Kapural

Komentari