Trebate odličan pribor za jelo? Uputite se u Thiers – francusku prijestolnicu proizvodnje noževa od srednjeg vijeka do danas

Fotografija: Claude Dozorme.

Kada koristimo neku stvar rijetko kada razmišljamo o načinu na koji je ona proizvedena. Bitno nam je da stvar služi svrsi. Tako je i s priborom za jelo. Jedno od važnih središta proizvodnje pribora za jelo smjestilo se u francuskom gradu Thiersu u središnjoj Francuskoj. Iako na ovom području nema rudnika niti kamenoloma ovdje se još u srednjem vijeku razvila proizvodnja noževa. Uspješna proizvodnja noževa, ali i drugog pribora za jelo se povezuje s tamošnjom brzom rijekom Durolle koja je odavno davala dovoljno energije za proizvodni proces, poput brušenja.

Žuti trbusi

Sredinom 19. stoljeća došlo je do naglog procvata industrijske proizvodnje pribora za jelo. U to vrijeme u okrugu Thiers posao je u ovoj industrijskoj niši imalo čak 25 000 ljudi. Ovdje su se razvile brojne radionice specijalizirane za pojedine faze u proizvodnji pribora za jelo. U tim proizvodnim etapama važnu su ulogu imali radnici koje su se nazivali “žutim trbusima”. Taj naziv potjecao je od toga što je brušenje rezultiralo žutom prašinom koja je radnicima prekrivala prednji dio tijelo jer su odrađivali svoj posao ležeći na trbusima. Dok bi oni ležali jedni do drugih, a što može vidjeti i na naslovnoj fotografiji snimljenoj oko 1900. godine, na njihovim nogama su često bili psi, kako bi im grijali noge u hladnom periodu godine. U ovom položaju su oblikovali oštricu noža, a upravo se ta etapa smatra ključnom fazom u njihovoj proizvodnji, a koja je određivala kvalitetu, a onda i dugovječnost nekog noža.

Najbolji svjetski kuhari ovdje kupuju noževe

Noževi proizvedeni u ovom kraju vrlo brzo su se počeli izvoziti ne samo u druge europske zemlje već i u druge dijelove svijeta. I danas u Thiersu cvjeta ova proizvodnja. Uz razne vrste pribora za jelo ovdje se proizvode i najrazličitiji noževi, ali i sablje, kirurški instrumenti, a posebno mjesto u proizvodnji imaju džepni noževi, koji su i danas iznimno popularni u ruralnim dijelovima Francuske.
O kvaliteti ovih noževa svjedoči i to što ponajbolji svjetski kuhari dolaze upravo ovdje po svoje noževe zbog njihove kvalitete. Vjerojatno se pitate zašto bi u online svijetu odlazili baš tamo, ponajprije kako bi isprobali noževe i vidjeli koji im najbolje odgovara. Ako vas put nanese u ovaj srednjovjekovni grad naći ćete se okruženi brojnim trgovinama pribora za jelo, pa ljubitelji noževa, a onda i kuhanja planirajte putovanje u ovu europsku prijestolnicu proizvodnje i prodaje noževa.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari