Tragičan kraj dječje zvijezde: Desetogodišnju Judith Barsi ubio je rođeni otac!

Fotografija: All That's Interesting

Priča Judith Barsi (1978. – 1988.) doimala se poput klasične holivudske bajke: djevojčicu iz siromašne obitelji “otkrivaju” lovci na talente, a slava i bogatstvo doslovce joj padaju s neba. No, kako je Judithina zvijezda postajala sve blistavija, mračna sjena sve zlokobnije se nadvijala nad njom. Ta sjena zvala se József Barsi. Bio je to njen otac. Progonjen alkoholnim demonima, ugasit će život svoje jedinice nedugo nakon njezina desetog rođendana.

Judithin život trebao je biti puno ljepši od onoga njenih roditelja. Odrasla je u sunčanom Los Angelesu, u nevelikoj no ljupkoj kućici okruženoj zelenim travnjakom. Njeni roditelji, mađarski emigranti Maria Virovac i József Barsi, u Sjedinjenim Američkim Državama skrasili su se 1956. godine, bježeći od sovjetske okupacije njihove domovine. Nisu se poznavali otprije – njihov prvi susret odigrao se u zalogajnici, u kojoj je lijepa plavuša radila kao konobarica. Nakon nekoliko tjedana poznanstva, uplovili su u bračnu luku, a 1978. su dobili kćer Judith.

Obitelj je živjela skromno ali, barem isprva, mirno. Pater familias, strog i ljubomoran čovjek, supruzi je zabranjivao raditi. Judith je tako preostalo da drži “tri kuta kuće” te raspoređuje njegovu neveliku plaću vodoinstalatera. Uz muža koji je nije podržavao, mladenačke snove o glumačkoj karijeri, zbog kojih se i skrasila upravo u “gradu anđela”, počela je sve više prenositi na kćer. Svoju bistru i znatiželjnu djevojčicu učila je izgovarati replike, kretati se na improviziranoj pozornici i pozirati. Malobrojne prijateljice Mariji su govorile da gubi vrijeme. “Šanse da mala uspije u Hollywoodu iznose jedan naspram milijun!”, dobronamjerno je napomenula jedna od njih. Pokazalo se, međutim, da je Judith bila jedna od milijun.

Ljupku plavokosu djevojčicu krhke građe i zaraznog osmijeha holivudski agenti su zamijetili kao petogodišnjakinju, dok je neustrašivo jurila po gradskom parku za klizanje. Ponudili su joj ulogu u jednoj reklami, nakon čega njen uspjeh, činilo se, ništa više nije moglo zaustaviti. Nastupila je u više od sedamdeset reklama, nizu televizijskih serijala, uključujući popularni “Kafić uzdravlje”, posudila glas u animiranim filmovima “The Land Before Time” i “Svi psi idu u raj” te ostvarila hvaljenu ulogu u blockbusterima “Fatal Vision” i “Ralje: Osveta”. Do trenutka kad je krenula u treći razred osnovne, zarađivala je preko stotinu tisuća dolara godišnje, što je njenoj obitelji omogućilo preseljenje u znatno veću kuću u prestižnoj četvrti West Hills. No, što je malena bivala uspješnija, to je njen otac postajao ogorčeniji te, posljedično, agresivniji.

József, koji je osjećao da je podbacio kao hranitelj obitelji, sve više je zavidio kćerinim postignućima. On, koji je ionako imao “kratak fitilj”, počeo je zavirivati sve dublje u dno čašice, što ga je učinilo nepredvidivim i nasilnim. Iza njega je bilo bezbroj uhićenja zbog vožnje u pijanom stanju, kao i nekoliko verbalnih napada na službene osobe. Suprugu je svakodnevno vrijeđao i tukao, a šaka mu je sve češće znala poletjeti i u smjeru njegove jedinice. Uz to, objema je prijetio da će ih zadaviti ako se ikada drznu ostaviti ga. Judith, nekoć vesela i brbljava djevojčica, pretvarala se u vlastitu sjenu. Počela je patiti od noćnih mora, zbog kompulzivnog prejedanja “nabila” je suvišne kilograme, čupala je vlastite trepavice kako bi se smirila, a na snimanjima se držala povučeno i rezervirano.


U prosincu 1986. godine, Maria je napokon skupila hrabrost i prijavila supruga policiji. Nažalost, kako nije imala dokumentirane stare ozljede, a one nove nisu bile vidljive golim okom, nadležni organi informirali su je da nema osnove za krivičnu prijavu. Njihova nevoljkost da pomnije istraže slučaj, primjerice, da razgovaraju sa sudjedima koji su godinama svjedočili zlostavljanju u domu Barsijevih, imat će vrlo visoku cijenu.

U svibnju 1988. godine, Judith je doživjela živčani slom u uredu svoje agentice Ruth Hansen. Nesretna djevojčica bez prekida je ridala duže od sat vremena, nakon čega se još dugo tresla kao prut. Kad se malo smirila, ispričala je agentici sve o užasima koji se događaju u njenom domu. Šokirana, žena je telefonirala Mariji Barsi i, nakon dugačkog razgovora, nagovorila je da odvede kćer dječjem psihologu. Malenoj filmskoj zvijezdi dijagnosticiran je posttraumatski stresni poremećaj.

U želji da zaštiti svoje jedino dijete, Maria je počela pomno planirati bijeg. Unajmila je stančić u Panorama Cityju te krišom, kad je njen tiranin bio na poslu, u njega prenosila za život neophodne sitnice. Nažalost, u to utočište nikad se neće preseliti. Sparna 25. srpnja 1988. godine, oko 8:30 ujutro, József Barsi ušao je u sobicu svoje kćeri. Usnuloj djevojčici ispalio je metak u glavu. Pucanj je probudio njenu majku, koja je potrčala niz hodnik kako bi zaštitila kćer. Ondje joj je presudio čovjek koji ju je krvnički tukao i ponižavao, također metkom u glavu.

Naredna dva dana, monstrum je živio u kući s truplima supruge i kćeri. Shvativši da za njega više nema izlaza, leševe je polio benzinom te kresnuo šibicom. Dok je kuću koju mu je kupila talentirana i radišna kći gutala vatra, ubojica se laganim korakom zaputio ka garaži. Stigavši na odredište, gurnuo je cijev pištolja u usta te napravio možda prvu korisnu stvar u životu – uklonio je samog sebe s planeta koji je zagađivao.

Piše: Lucija Kapural

Komentari