Tragedije u životu Joea Bidena: Prva supruga i kći poginule su u stravičnoj prometnoj nesreći, a sin je izgubio bitku s karcinomom!

Fotografija: YouTube screenshot

Dana 20. siječnja 2021. godine, Amerikanci su dobili svoga četdeset šestog predsjednika. Nakon dugačke, iscrpljujuće i optužbama za glasačke makinacije prožete predizborne utrke, u Bijelu kuću uselio se Joe Biden, ušavši u povijest kao najstariji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država te, nakon Johna F. Kennedyja, drugi katolik na toj funkciji. Na valu frustracija zbog Trumpova odnosa prema pandemiji i sve mahnitijih javnih istupa, tada 78-godišnji Biden, kandidat Demokratske stranke, dvostruki američki potpredsjednik i dugogodišnji bivši senator iz države Delaware, izišao je kao pobjednik u onome što je pomalo pompozno okarakterizirao kao “bitku za dušu nacije”. Donosimo zanimljivosti iz života čovjeka koji gotovo pola stoljeća samouvjereno kroči vašingtonskim hodnicima moći!

1. Joseph Robinette Biden Jr. rođen je 1942. u Scrantonu, sumornu industrijskom gradu u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji (gledateljima kultna humorističkog serijala “U uredu” predsjednikovo rodno mjesto poznato je kao sjedište fiktivne tvornice papira “Dunder Mifflin”). Najstariji sin Josepha Bidena Seniora, prodavača rabljenih automobila engleskih, francuskih i irskih korijena, i Catherine Eugenije Biden, kućanice irskog podrijetla, odrastao je u katoličkoj obitelji. Sa sestrom Valerie te braćom Francisom i Jamesom proveo je sretno djetinjstvo – unatoč činjenici da se tada, u vrijeme ekonomske krize, otac bio prisiljen boriti kao lav kako bi prehranio obitelj, pa je neko vrijeme čak zarađivao popravljajući štednjake. Nedugo prije dječakova jedanaestog rođendana, pater familias donosi odluku o selidbi u Wilmington, grad u državi Delaware u kojem je dobio posao. Napornim radom, obitelji je uspio priuštiti udoban život američke srednje klase.

2. Promjena sredine nije najbolje sjela Joeu Junioru. Ocjene u novoj školi nisu  bile blistave, a vršnjaci su ga nesmiljeno zadirkivali zbog mucanja. Hendikep je uspio prevladati upornošću. Svakog dana, po nekoliko sati, vježbao je recitirajući poeziju pred ogledalom. Tvrdi da mu je zbog dječačkog problema s govorom, čije su natruhe vidljive i danas, zapravo drago, budući da mu je “pružio uvid u ljudsku patnju”.

3. Da je čvrstog kova, dokazao je i na privatnu katoličkom koledžu “Archmere Academy” u Claymontu, ušavši u prvu postavu školskog tima američkog nogometa – sporta kojim dominiraju “mrge” od preko stotinu kilograma. “Mršavi momci poput njega u načelu nemaju šanse ući u momčad, no on je nedostatak fizičke snage kompenzirao nevjerojatnom srčanošću. Marljivo trenirajući, postao je moj najbolji igrač”, ispričao je Bidenov srednjoškolski trener.

4. Nakon mature, upisuje studij povijesti i političkih znanosti na University of Delaware u Newarku. Kao brucoš, upoznao je Neiliju Hunter, studenticu engleskog jezika i književnosti na Sveučilištu Syracuse. Isprva su bili prijatelji, da bi se, tijekom praznika provedenih na Bahamima, među njima rodila ljubav. Lud za bistrom i ambicioznom mladom damom, Biden seli u New York te upisuje studij prava na Sveučilištu Syracuse.


5. Nakon vjenčanja, par seli u Wilmongton. Čim je doktorirao, Biden je ondje otvorio odvjetnički ured. Vojne obaveze bio je pošteđen zbog astme, a poslovni i privatni život balansirao je s lakoćom: premda je do kasno ostajao u uredu, ljubavlju i pažnjom je obasipao svoje troje djece, sinove Beaua i Huntera te kćer Naomi.

6. Zbog zalaganja za građanska prava Afroamerikanaca, primljen je u Demokratsku stranku, a prvi uspjeh u političkoj areni bila je pobjeda na izborima za građansko vijeće New Castlea. Premda nije bio imućan niti je imao poznanstva u političkom establišmentu, put je probijao čeličnom odlučnošću. Godine 1972. ostvario je ono što su mnogi smatrali nemogućim: porazivši protukandidata, prekaljenog republikanca J. Caleba Boggsa, tridesetogodišnji momak postaje jedan od najmlađih senatora u američkoj povijesti.

7. Bidenovi su te godine planirali proslaviti miran Božić, radujući se što će u obiteljskom gnijezdu odahnuti nakon iscrpljujuće kampanje. Sudbina je, međutim, odredila drugačije. Vikend prije blagdana, Neilia je ukrcala djecu u automobil te se zaputila u kupnju jelke. Žena i djeca bili su na pola puta do rasadnika kad se u njihovo vozilo zaletio kamion. Nelia i jednogodišnja Naomi ostale su na mjestu mrtve, a četverogodišnji Beau i trogodišnji Hunter bili su teško ozlijeđeni. Čitava Amerika suosjećala je s mladim senatorom. Umjesto na planiranoj svečanoj ceremoniji, prisegu je dao u bolničkoj sobi svojih sinova.

8. Prezaposleni samohrani otac nije htio angažirati dadilje koje bi umjesto njega odgajale djecu. Dok je radio, pomagala mu je obitelj, a sa sinovima je provodio svaku večer. Umjesto da presele u Washington, senator je nakon posla sat i pol putovao vlakom sinovima u Wilmington, smatrajući da bi ih selidba dodatno traumatizirala. Kolege su mu, po željezničkoj kompaniji čije je usluge koristio, prišili nadimak “Amtrak Joe”.

9. Tri godine nakon suprugine smrti, Biden preko brata upoznaje apsolventicu pedagogije i engleskog jezika Jill Jacobs. Devet godina mlađa ljepotica očarala ga je na prvi pogled, no postojao je omanji “tehnički” problem: bila je udana za vlasnika “The Stone Balloona”, noćnog kluba u kojem je povremeno svirao Bruce Springsteen. Srećom po senatora, taj brak bio je na klimavim nogama. U vezu sa senatorom Jill se nije upustila odmah već, barem tako tvrdi, dvije godine nakon razvoda. Suprugove sinove iz prvog braka prihvatila je kao vlastitu djecu, a ubrzo mu je podarila i kćer Ashley.

10. Jill, koja danas predaje engleski jezik na državnom koledžu u Annandaleu, pokazala se kao ogromna podrška suprugu. Bila je uz njega kad se dvaput bezuspješno kandidirao za predsjednika SAD-a; zajedno su slavili kad je 2008. postao potpredsjednik u Obaminoj administraciji; tješila ga je kad su mediji razapinjali njegova sina Huntera, crnu ovcu obitelji Biden (zbog problema s drogom i povezanosti s kompanijom bliskom kineskoj komunističkoj partiji te sjedenja u odboru ukrajinske tvrtke povezane s oligarsima); bdjela je uz njegov krevet kad je, zbog dvije aneurizme mozga, bio na vratima smrti. Bila je uz njega i kad je izgubio obožavanog Beaua. Bidenov najstariji sin, pukovnik u Nacionalnoj gardi Delawarea, veteran američko-iračkog rata odlikovan Brončanom zvijezdom za hrabrost, glavni državni tužitelj Delawarea koji je razmišljao o kandidaturi za guvernera i zvijezda Demokratske stranke u usponu, godinama se borio s teškom bolešću, da bi 2015. umro od tumora mozga. Imao je samo 46 godina, a iza sebe je ostavio suprugu Hallie i dvoje djece. Hunter Biden, danas 52-godišnjak, stupio je u vezu s bratovom udovicom, što je jedna od manje spominjanih epizoda u životu obitelji!

Piše: Lucija Kapural

Komentari