Tradicionalna afrička “delikatesa” mopane: Debeli crvi prženi u vlastitoj masnoći!

Fotografija: YouTube screenshot

Ako tripice i krvavice smatrate vrhuncem gastronomskog horora, vjerojatno niste mnogo putovali. Od davnina, na svim geografskim širinama, ljudi konzumiraju namirnice od kojih se došljacima diže želudac. O nekim “delicijama” tog tipa, poput “slasnih” ljuskavaca, mumificiranih ličinki ili gnijezda čiope, stoljećima popularnim u Kini, ili pak štakora na naglo u kojima su u prošlosti, u razdobljima gladi, “uživali” Koreanci, već smo pisali. Za vas smo odabrali još nekoliko sličnih primjera!

Island

Islanđane bismo s pravom mogli nazvati ljudima čelična želuca. Među nacionalnim specijalitetima sljedeći su užasi: hrútspungar, ovnujski testisi namočeni u mliječnoj kiselini; hákarl, poluraspadnuti morski pas koji, istinabog, zaudara po amonijaku ali navodno čini čuda za potenciju; slátur, puding od ovčje krvi, te selshreifar, pečena tuljanova peraja. Rado konzumiraju i carpaccio od dupinova mesa.

Bocvana

Ako volite probati baš sve, a put vas nanese u Afriku, zašto ne biste naručili mopane? Riječ je o delikatesi koju lokalne žene pripremaju stoljećima: prst debelim, iznimno ljigavim crvima! Spravljaju se na sljedeći način: uzmete ličinku, preciznim joj pokretom otkinete glavu, istisnete joj utrobu kao zubnu pastu, a potom je bacite na tavu da se prži u vlastitoj masnoći. Ako se ne ispovraćate nakon tanjura hrskavih crvića, znajte da ste u organizam unijeli puno proteina, a oni su, kažu nutricionisti, jako zdravi.


Italija

Kako je, pitate se, Italija dospjela na našu listu? Lasagne milanese, spaghetti carbonara, mozzarella, pizza quattro stagioni i slične divote prve će vam pasti napamet pri spomenu na čizmoliku zemlju, kao i  čarobni miris bosiljka, rajčica i maslinova ulja. A ipak, jednu od najvećih gadarija zamislivih ljudskom umu nećete naći u nekoj egzotičnoj zemlji, nego u miloj nam susjedi. Riječ je o užasu poznatom pod nazivom casu marzu, kojim se diče dobri ljudi Sardinije. U ovčji sir, koji sam po sebi baš ne miriše na ružicu, namjerno ubrizgavaju stvorenje koje nauka zove piophila casei a običan puk sirnom muhom. Iz nje se s vremenom izlegu ličinke, koje se šire sirom, pojačavajući njegov neugodan miris. Oni koji su imali dovoljno hrabrosti/gluposti/love za kušanje sira iz devetog kruga pakla tvrde kako je toliko opor i jak da jezik od njega gori. A što je najljepše, ličinke vas, dok jedete, golicaju po jeziku, a poneke, vragolaste, čak iskaču iz sira!

SAD

Kolesterolom bogati hamburgeri, prženi krumpirići i hot dog nipošto nisu jedine gadarije koje Ameri pohlepno trpaju u usta. Primjerice, iza nedužnog naziva scrapple krije se amorfna želatinozna masa u kojoj možete vidjeti razne dijelove svinje: njušku, unutarnje organe te dražesni svinuti repić. Poslužuje se, naravno, u sendviču, uz brdo pomfrita. Ako pak na meniju restorana usred američke pripizdine ugledate jelo nazvano “Rocky Mountain oštrige”, budite pametni i naručite pizzu, pa makar i onu s ananasom: nećete, naime, dobiti nikakve plodove mora, nego oguljena, u brašno zavaljana, ispržena bivolja jaja!

Kambodža

Hrskavi prženi pauci u Kambodži smatraju se pravom poslasticom. Postoje specijalne farme na kojima se ovi insekti uzgajaju, a oni koji su ih probali tvrde da okusom podsjećaju na rakove. Ma koliko nam grickanje insekata bilo odbojno, to je mačji kašalj u usporedbi s konzumiranjem baluta. Ako naručite ovo tradicionalno jelo, konobar će na vaš stol donijeti oplođeno pačje jaje sa skoro potpuno razvijenim embrijem. Konzumira se na način da sirotu živinu jednostavno posrčete iz jajeta, zajedno s perjem i jedva razvijenim kljunićem!

Škotska

Ako imate želudac poput nuklearnog reaktora a zatekli ste se u Škotskoj, svakako probajte haggis! Premda su na glasu kao cicije, Škoti doista ne škrtare u iznutricama koje nabacuju u ovo tradicionalno jelo. Jeste li spremni? Dakle, ovako: ovčja pluća, srce, jetrica i krv pomiješaju se s goveđom mašću, zobenom kašom, lukom i začinima, a onda se odvratna smjesa nabije u želudac pokojne ovce i kuha!

Piše: Lucija Kapural

Komentari