Tradicija duga tisuću godina: U ovome kineskom selu žive žene s najdužim kosama na svijetu!

Fotografija: YouTube screenshot

Duga, njegovana kosa simbol je ženstvenosti i ljepote. Za stanovnice Huangluoa, sela u kineskoj provinciji Guangxi koje danas nastanjuje oko četristotinjak duša, nešto je puno više – ono najvrednije što posjeduju. Prosječna dužina njihovih kosa iznosi nevjerojatnih 170 centimetara, a mnogima se dvometarske lasi vuku po prašnjavim seoskim puteljcima. To im je priskrbilo plasman u “Guinnessovoj knjizi rekorda”, kao mjestu u kojem žive žene s najdužom kosom na svijetu.

Ova tradicija starija je od tisuću godina, a počiva na vjerovanju da duga kosa donosi sreću, blagostanje i dugovječnost. Seoske Matovilke, pripadnice etničke skupine Yao, šišaju se samo jednom u životu: kad navrše osamnaestu odnosno postanu spremne za udaju. Umjesto da se baci, odrezana kosa se plete u ukrasnu formu i čuva poput relikvije. Mladoženji se predaje na dan vjenčanja, kao dio miraza. Frizure udanih dama vrlo su kompleksne izrade i zapravo se sastoje od tri vrste dlaka – onih koje se nalaze na glavi, toga odrezanog ukrasa te onih koje svakodnevno otpadaju, samo da bi se skupile te pčosebnom tehnikom montirale nazad na glavu. Može se reći da su ove žene prve počele koristiti neku vrstu ekstenzija za kosu!

Sve do 1982. godine, bilo je najstrože zabranjeno da itko osim muža vidi ženu gologlavu. Čak i za najvećih žega, sirotice su hodale naokolo tjemena omotanog debelim maramama, krijući erotične lasi za pogled zakonita bračnog druga. Danas vrijede drugačija pravila. Kad je u selu, nekoć najsiromašnijem u provinciji, došlo do procvata turizma, lokaci su zaključili da je zarada važnija od čednosti pa su stanovnice počele paradirati pred došljacima sa slapovima poput uglja crne kose koja im se spuštala do gležnjeva.

Zanimljivo je da način češljanja ukazuje na ženin položaj u društvu. Ako je njena kosa vezana u krug oko glave, znači da je udana ali da nema djecu. Punđu na tjemenu nose pak udane majke, dok udavače kriju kosu ispod marama. Sve stanovnice Huangluoa imaju bujne, sjajne i njegovane kose bez sijedih. Tajna je, kažu, u načinu na koji je peru. Ne koriste šampone, regeneratore niti boje za kosu, već svoje grive svaka dva-tri dana ispiru u fermentiranoj rižinoj vodici.

Piše: Lucija Kapural


Komentari