Tko kaže da je mršavost novi trend? Zločesti celebrity lord Byron neprestao bio na dijetama 

Današnji svijet je opterećen izgledom i zagovara mršavost koja često graniči s anoreksijom. Svakodnevno smo pod pritiskom medija koji nam sugeriraju kako bismo trebali izgledati. Bombardiraju nas podkontekstualnim porukama na svakom koraku. Gdje god pogledamo, vidimo isto, prekrasna tijela, muška i ženska, naravno mislimo na svijet medija pri čemu pokojeg “isklesanog” primjerka možemo vidjeti i na javi, ali to je već znatno teže. Sva ta tijela su savršeno istrenirana i bez grama sala. Poruka je tu, i znači: ovako biste trebali izgledati da biste bili sretni i uspješni. Ono što većini promakne je da dobar dio modela koji propagiraju takav izgled su u fazi fizičkog sazrijevanja te da ulaskom u neke, uvjetno rečeno, ozbiljnije godine, pri čemu mislimo na kasne dvadesete ili rane tridesete, prestaju s uspješnom karijerom ili postaju modeli za određene dijelove tijela. Uglavnom ako vam se čini da je sve to posljedica suvremenog ludila e, pa nije. Krenimo u kratko istraživanje.

Anoreksična carica Sisi

Već je carica Sisi, supruga austrijskog cara Franje Josipa I., bila anoreksična te je stalno bila na dijetama i iscrpljivala se tjelovježbama jer je bila neprestano pod kritičkim okom javnosti. Danas bi joj vjerojatno bilo još gore. Sisi je već u ono vrijeme bila pretjerano vitka jer je bila visoka 172 cm, a težila je samo 48 kg. Svaki dan se vagala i ukoliko bi vaga prešla njenu standardnu težinu taj dan je jednostavno odbijala jesti. Čak su i intelektualci poput Friedricha Nietzschea i Henryja Jamesa, ali i brojnih drugih bili na dijetama.

Byron se nije debljao od zraka


Sve njih je ipak premašio svojim dijetama celebrity onog vremena lord Byron, koji je ostao zapamćen kao mršav i bljedunjav muškarac. To je i bio, kada bi uspio stesati kile. Svi oni koji su barem jednom bili na dijeti znaju koliko je teško ostati čovjek od riječi. Najčešće je gladovanje praćeno prejedanjem. Isti slučaj je bio kod Byrona koji se nije zasigurno debljao od zraka. On je bio opsesivan svojim izgledom, a kako je od djetinjstva bio sklon debljanju neprestano je i grozničavo kontrolirao težinu svog tijela. Još mu je kao dječaku liječnik preporučio dijetu, kao i tjelovježbu. Kako je bio hrom, nije se mogao previše osloniti na vježbu, pa je svoje tijelo nastojao kontrolirati hranom.
Istraživanje Sveučilišta u Cambridgeu pokazuje da je često bio na strogim dijetama koje su se sastojale od nešto keksa ili krumpira. Ovakvu je siromašnu prehranu nadopunjavao soda vodom ili octom, a ne bi li skinuo što vise kila, znao je nositi višeslojnu vunenu odjeću kako bi tijelo potaknuo na znojenje. Byron je bio malo viši od carice Sisi, svega za dva centimetra, no varijabilne težine koja se kretala od pretilosti do pothranjenosti. Prema dokumentiranim podacima, vidljivo je primjerice da je 1806. imao čak 88 kg, a samo pet godina kasnije 57. Vjerojatno se pitate od kuda nam ovako precizni podaci, stvar je u tome da su se imućni ljudi tada se odlazili vagati u respektabilne trgovine poput londonske trgovine vinom i drugim alkoholnim pićima Berry Bros & Rudd, koja još uvijek postoji. U viktorijanskoj maniri je smatrao da hrana zatupljuje um i da je povezana s letargijom i uopće glupošću. Zrela javnost onog vremena ga je pak smatrala zločestim dečkom koji je izazvao navalu gladovanja i anoreksije u mladih, nagovorivši ih suptilno svojim pjesmama i uopće tekstovima da gutaju rižu i piju ocat.

Danas je na tržištu vise desetaka tisuća različitih dijeta, i sve su one u upotrebi, neke manje neke više, iako su znanost i praksa pokazali da dijete nisu riješenje za pretilost već trajna promijena prehrane.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari