Tko je uplakani Francuz?

Rare Historical Photos

Osim dileme tko je čovjek na fotografiji tu su i druga pitanja poput onoga gdje je fotografija snimljena? Kada i kojim povodom?

Jedna od najemocionalnijih fotografija

Glede mjesta snimanja, tu su se razvila različita mišljenja pa su neki navodili da je fotka snimljena u Toulonu, drugi u Marseilleu, a treći u Parizu. Kao što postoje različite teorije o mjestu snimanja fotografije, isto tako su postavljene teorije o različitim povodima muškarčeva plača. Jedni smatraju da je plač čovjeka na fotografiji vezan uz odlazak francuskih vojnika u Afriku, drugi da je riječ o spašavanju povijesnih zastava kako bi se zaštitile od nacista dok treći vjeruju da su suze potaknute ulaskom nacista u glavni grad Francuske. Neovisno o povodu suze su svakako vezane uz dolazak nacista i njihovih kolaboracionista na vlast. Fotografija uplakanog Francuza smatra se jednom od najemocionalnijih fotografija Drugog svjetskog rata.

Događaji koji su prethodili osvajanju


Bitka za Francusku i zemlje Beneluxa zbile su se u svibnju i lipnju 1940. godine. Nijemci su u njoj pokorili ne samo Luksemburg, Nizozemsku i Belgiju, već i Francusku. U tom mračnom vremenu za Europu britanska vojska se povukla iz Dunkirka i drugih zapadnih luka. Zašto je Francuska pala? Više je tome razloga, padu je presudila, između ostalog, podijeljenost političke elite, slaba vojna strategija, kao i manjak adekvatnog naoružanja.

Pad i emocionalne reakcije
Fotografija je prvi puta objavljena 3. ožujka 1941. u Life Magazinu. Naime, nakon poraza Francuske, sjever je okupirala Njemačka dok je na jugu uspostavljena vlast na čelu s Pétainom odnosno Višijevska Francuska. Francuska je vlada u Vichyju morala raspustiti većinu francuskih pukovnija u skladu s uvjetima primirja. Fotografija je vrlo brzo postala popularna, i nakon oslobođenja Francuzi su si dali truda kako bi odgonetnuli zagonetku tko je čovjek na fotografiji. U pitanju je Jérôme Barzotti koji je umro 1976. godine. Snimljena je 15. rujna 1940. godine, a prema svemu sudeći snimo ju je poznati marsejski fotograf Marcel de Renzis. Fotografija svjedoči o emocionalnim reakcijama Francuza, kada su povijesne zastave spašavane od nacista slanjem izvan zemlje u poznatoj francuskoj luci u Marseilleu na jugu Francuske, barem prema podacima koje donosi francuska Nacionalna galerija umjetnosti.

Duboke podijele

Dolazak nacista duboko je podijelio Francusku, stvorene su struje koje su bile za i protiv nove vlasti. Francuska vojna taktika bila je daleko ispod njemačkog nivoa. Višijevska Francuska surađivala je s nacistima i provodila antisemitsku politiku i uopće usaglašavala retoriku s Njemačkim okupatorom. U toj je novoj tvorevini raspuštena Narodna skupština, a Pétaine je dobio diktatorske ovlasti. Pad Francuske bila je ujedno prva kriza za novu koalicijsku vladu Winstona Churchilla u Londonu. Velika Britanija bit će nakon toga nekoliko mjeseci osamljena u borbi protiv nacista. Dobar dio Francuza je u početku podržavao režim, no stvari su se dupkom promijenile kada je postalo jasno da Hitler gubi. Tijekom vremena nastupila je i gospodarska kriza koja je srozala životni standard pa je nezadovoljstvo bilo sve jače.  Kraj rata i oslobođenje vratilo je Francuskoj suverenitet na čelu s de Gaulleom. Povratak slobode i kraj poniženja vjerojatno su vratile osmijeh na ovo lice sa stare fotografije.
Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari