Tko je Amal Clooney, žena koja je “ukrotila” vječna holivudskog neženju?

George Clooney zaveo je većinu kolegica s kojima je surađivao, vojsku manekenki, brigadu starleta te bataljun striptizeta, a nakon propala mladenačkog braka i mučnog razvoda, zakleo se kako ga nijedna više neće natjerati da stare pred matičara. Sve se promijenilo kad je u njegov život ušla lijepa i britka Amal Alamuddin. “Vječni neženja” 2014. je potpisao je bezuvjetnu kapitulaciju, a odvjetnica za ljudska prava postala je gospođa Clooney. Donosimo uzbudljivu životnu priču žene koja je ukrotila neumornog pastuha!

Rane Bejruta

Amal Alamuddin rođena je 1978. u Bejrutu, prijestolnici Libanona, u obitelji uglednih intelektualaca. Otac Ramzi bio je profesor na Libanonsko-američkom sveučilištu, prvom fakultetu na Bliskom Istoku na kojem su mogle studirati i žene. Predavao je poslovnu ekonomiju, a dvorana je bila dupkom puna kad god bi elokventni i duhoviti muškarac stao za katedru. Majka Baria, nagrađivana politička novinarka, bila je dopisnica “Al-Hayata”. U njezinu impresivnom životopisu se, između ostalih, nalaze intervjui s Billom Clintonom, Margaret Tatcher i Fidelom Castrom!

Premda pripadaju različitim granama islama (Baria većinskoj, sunitskoj struji, a Ramzi druzima, maloj vjerskoj zajednici koja je dio šijitske denominacije), brak Alamuddina skladan je i pun poštovanja. Amal, sestra Tala te polubraća Samer i Zijad iz očeva prvog braka odgajani su u duhu tolerancije i poštovanja različitosti.

Dok o Bejrutu danas pričaju kao o “Parizu Bliskog Istoka”, u ono je vrijeme bio mjesto na kojem je carevao Kalašnjikov. Obitelj Alamuddin nadala se kako će se situacija popraviti, no kad je građanski rat ušao u treću godinu, shvatili su da u domovini za njih više nema budućnosti. U Englesku su se preselili kad su Amal bile dvije godine, nastanivši se prvo u Gerrard’s Crossu, selu u okrugu Buckinghamshire, a potom u Londonu.


Bistra djevojčica brzo se prilagodila životu u novoj sredini. U školi je imala petice iz svih predmeta, sudjelovala je u brojnim izvannastavnim aktivnostima, a podjednako tečno pričala je engleski, francuski i arapski. Nakon mature, upisala je studij prava na prestižnom Oxfordu, gdje je svojom britkošću oduševila profesore i zasluženo dobila dekanovu stipendiju, da bi doktorski studij odradila u Americi, na New York University School of Law. Još dok je bila na specijalizaciji iz međunarodnog prava, radila je kao pripravnica na Američkom prizivnom sudu, u uredu Sonije Sotomayor.

Zastupnica Juliana Assangea i Julije Timošenko

Ambiciozna djevojka zaposlila se u odvjetničkom uredu “Sullivan & Cromwell” u New Yorku. U tri godine, koliko je ondje radila, ostvarila je senzacionalan uspjeh: među njenim klijentima su, primjerice, bili čelnici “Enrona”, optuženi da su financijskim malverzacijama nekadašnji američki energetski gigant doveli do bankrota. Zastupala je i osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u postupku izručenja Švedskoj, kao i bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko, koja se žalila da ju je vlast Viktora Janukoviča strpala u zatvor zbog političkih razloga. Pored toga, bila je posebna savjetnica kralja Bahreina. Radila je i na Međunarodnom sudu pravde u Hagu: svojedobno je bila pomoćnica sucu Patricku Robinsonu, koji je vodio postupak protiv Slobodana Miloševića!

U Englesku se vratila 2010. godine, kad je primljena u odvjetničku komoru na londonskom Doughty Streetu, specijaliziranu za ljudska prava i civilne slobode. Tri godine kasnije, postala je ssavjetnica bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Anana za pitanje sukoba u Siriji, kao i dio tima stručnjaka koji se bavio problemom upotrebe bespilotnih letjelica u protuterorističkim operacijama. Uza sve obaveze, često je pozivaju kao gosta predavača na američkim i engleskim sveučilištima, a zadnjih godina istaknula se i kao vodeća aktivistica za ženska prava. “Sramotno je da i danas, u 21. stoljeću, žene u mnogim krajevima svijeta imaju položaj robinja. Jednako sramotna je činjenica da ignoriramo njihove vapaje upomoć”, dio je njenog govora na konferenciji za ženska prava u Teksasu 2016. Bila je toliko strastvena u izlaganju da su se mnogima u dvorani oči napunile suzama.

Zbog posla je više puta nosila glavu u torbi. Kad je zastupala Mohameda Fahmyja, egipatsko-kanadskog novinara koji je zajedno sa dvojicom kolega opružen za terorizam, sastavila je dugačko izvješće u kojem je kritizirala egipatsko pravosuđe. Zbog tog dopisa, upozorili su je da bi mogla biti uhićena ako ode u posjet Kairu. Riziku se izložila i kad je branila utamničena bivšeg predsjednika Maldiva Mohameda Nasheeda. “Tko god se usprotivi novoj vladi, završi iza rešetaka ili mu se sudi. Demokracija je mrtva na Maldivima”, izjava je zbog koje je dobivala prijetnje smrću. Amal, međutim, nije bilo lako zastrašiti. “Da sam htjela ići lakšim putem, za klijente bih uzimala počinitelje prometnih prekršaja. Imala bih veći postotak uspješnosti i vjerojatno mirnije spavala noću, ali to nije ono što mene pokreće”, priča ova hrabra žena.

Ljubav na treći poziv

Ljubav odvjetnice i glumca Georgea Clooneya razvijala se uzduž i poprijeko globusa. Upoznali su se u Veneciji, tijekom dobrotvorne večere na kojoj su oboje sudjelovali. Dok je Clooney, poznat po političkom i humanitarnim angažmanu, bio fasciniran elokvencijom i ljepotom šesnaest godina mlađe žene, ova se prema njemu držala rezervirano. Umjesto da mu se, kako je red, baci pod noge, Amal je ljubazno ali odlučno odbila glumčev poziv na spoj, pravdajući se poslovnim obavezama. Zaintrigiran, pokušao je ponovno nekoliko dana kasnije, da bi sa druge strane žice ponovno čuo grlen glas kako mu objašnjava da se, eto, ne uklapa u raspored. Prihvaćanje poraza nije bilo opcija za osvajača Clooneyeva kalibra, pa je objekt svoje žudnje nazvao i treći put. Potrošivši izgovore, pristala se naći s njim.

Papaarazzi su ih prvi put snimili ljeto 2013. godine, u taverni Bernes u Londonu gdje su, razgovarajući o situaciji u Siriji, slistili špagete sa škampima. Da njihovo druženje nije isključivo poslovne prirode, postalo je jasno kad se odvjetnica pridružila glumcu na specijalnoj projekciji njegovog filma “Odred za baštinu” u Bijeloj kući. Napustivši domjenak kojem je nazočio i tadašnji predsjednik Barack Obama, par je otišao na piće. Oštro oko očevica tom je prilikom zamijetilo glumčevu ruku diskretno položenu na odvjetničinu, a kad je taj prizor pokušao ovjekovječiti kamerom na mobitelu, umalo mu se pružila prilika da iz prve ruke provjeri priče o Clooneyevu ubojitom krošeu.

Tijekom zajedničkog odmora na Sejšelima, glumac je još poput kopca vrebao na kamere, da bi igra skrivača završila tijekom safarija u Tanzaniji, gdje su snimljeni u nježnom zagrljaju. Nakon pola godine poznanstva, Clooney je shvatio da je spreman za ono od čega je čitav život bježao kao vrag od tamjana, brak.

Ljubav Amal Alamuddin i Georgea Clooneya okrunjena je ondje gdje je i rođena, u bajkovitoj Veneciji. Fešta koju su imali posramila bi i slavonske svadbe – trajala je puna četiri dana! Mnogi su se iznenadili kad je emancipirana Amal odlučila uzeti suprugovo prezime, ali se ova o tom potezu nije htjela izjašnjavati, baš kao ni o jednom koji se tiče njezina privatnog života. Kako u braku Clooneyevih nisu uspjeli detektirati ni jednu nijansu sive, tabloidi su se bacili na fabriciranje maštovitih priča o problemima lijepog para. Zli jezici prestali su mlatiti kad je otkriveno da Amal čeka bebu… I to ne jednu! U lipnju 2017. godine, odvjetnica je rodila blizance, dvojicu dječaka.

Piše: Lucija Kapural

Komentari