Tifus napada: Kako je poljski liječnik spasio 8.000 Židova od depotracije u konc-logore

Kakve veze ima pivo s drevnim babilonskim božicama Siris i Nikamasi? Čime je mjesto u povijesti zaslužio liječnik Eugeniusz Lazowski? Kada rukavice postaju sastavnim dijelom damske mode? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Stari Babilonci svakodnevno su konzumirali pivo, a koristili su ga i u pripremanju lijekova. Božice Siris i Nikamasi smatrali su zaštitnicama ovoga zlaćanog nektara, pa su određene količine napitka bile rezervirane za ceremonije u hramovima.

2. U ruralnim krajevima Italije u srednjem je vijeku bilo rašireno praznovjerje da susret s bijelim životinjama u jutarnjim satima jamči sreću, dok onaj s crnima – agentima Nečastivog – donosi zlu kob.

3. Tijekom Drugoga svjetskog rata, poljski liječnik Eugeniusz Lazowski (1913. – 2006.) lažirao je epidemiju tifusa oko Rozwadówa (na slici!). U strahu od zaraze, nacisti su čitav grad stavili u karantenu, čime je više od osam tisuća Židova spašeno od deportacije u koncentracijske logore.

4. Rubikova kocka, trodimenzionalna mehanička igračka koja može poslužiti kao priručni test inteligencije, nazvana je po svome izumitelju, mađarskom kiparu i profesoru arhitekture Ernu Rubiku. Godine 1974., kad ju je stvorio, Rubiku je trebalo mjesec dana da složi svoju “Čarobnu kocku”. U lipnju 2018. jedan je mladić postavio svjetski rekord – učinio je to za četiri minute i dvadeset dvije sekunde!


5. Rukavice se spominju još u Homerovoj “Odiseji”, a veću popularnost doživjele su u ranome srednjem vijeku: izrađene od kože, bile su čest dio vojničke opreme. Kao modni dodatak, žene iz visokog društva počele su ih nositi u trinaestom stoljeću, a najskuplje su bile one od svile, koje su pokrivale čitave ruke. Prije nego što bi ih navukle, ponosne vlasnice temeljito bi ih zalile parfemom.

6. Engleski pjesnik i samouki slikar William Blake (1757. – 1827.) u mnogočemu je bio ispred svoga vremena, pa ne čudi podatak da se često susretao s nerazumijevanjem i porugama suvremenika. Primjerice, njegova izložba iz 1809. godine dobila je samo jednu kritiku likovnih “znalaca”, a i ta se sastojala samo od jedne riječi: “Luđak”.

7. Pod utjecajem s istoka, u Bizantu je u sedmom stoljeću uvedena nova “moda” po pitanju tjelesnog kažnjavanja – odsijecanje nosa. Ova procedura u pravilu se primjenjivala na zbačenim carevima ili neuspjelim pretendentima na prijestolje. Odstranjivanje središnjeg dijela lica bilo je simboličan način da se pokaže kako su nedostojni carske vlasti.

Piše: Lucija Kapural

Komentari