Talijanski časnik naredio nečasni napad na vojsku u povlačenju: Na neprijatelje je bačeno četrdeset tona bojnog otrova iperita!

Slika: YouTube screenshot

Tko je izumio alkotest? Zašto Mount Everest nazivaju najvišim grobljem na svijetu? Koji je talijanski časnik neprijateljsku vojsku u povlačenju zasuo iperitom? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Alkotest, napravu pomoću koje se utvrđuje količina alkohola u krvi vozača, 1931. godine je izumio američki liječnik Rolla Neil Harger (1890. – 1983.). Uređaj, koji je njegov tvorac nazvao “Drinkometer”, prvi put je upotrijebljen na cestama Indianapolisa.

2. Koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, bilo je teško zamisliti francuskog gospodina bez tankih, elegantnih, pomno navoštenih brkova. Kako bi se od njih razlikovali, pripadnici buržoazije donijeli su zakon da sluge i konobari, pripadnici nižega društvenog sloja, moraju biti glatko izbrijani na poslu. Bio je to povod da konobari, ionako nezadovoljni radnim uvjetima, stupe u štrajk – zahtijevali su, i dobili, veće plaće, kraće radno vrijeme te, što je najvažnije, pravo da nose brkove kakve žele i kad žele!

3. Caxirola, službeni navijački instrument Svjetskoga nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. godine, našla se na popisu predmeta koje je bilo zabranjeno unijeti na stadion. Zvuk te udaraljke je, naime, bio toliko glasan i iritantan – po nekima nepodnošljiviji od zloglasne vuvuzele – da su se nogometaši požalili kako ih ometa u igri.

4. U istočnome dijelu Himalaje, na granici Nepala i Tibeta, smjestio se veličanstveni i prijeteći Mount Everest. Nakon niza neuspjelih pokušaja, najviši vrh na našem planetu 29. svibnja 1953. godine osvojio je novozelandski alpinist Edmund Percival Hillary, sa šerpom Tenzingom Norgayom. Godine 1979. organizirana je jugoslavenska ekspedicija, u okviru koje su se na vrh popeli slovenski alpinisti Jernej Zaplotnik, Andrej Štremfelj i Stane Belak, hrvatski alpinist Stipe Božić te šerpa Ang Phu, a potonji je pri silasku poginuo. Nažalost, nije jedini koji je ovdje ostavio kosti. Mount Everest smatra se najvišim grobljem na svijetu – računa se da je na njemu raštrkano preko dvije stotine trupala!


5. Tijekom Prvoga svjetskog rata, Britanci su svoje tenkove kategorizirali kao “muške” i “ženske” – prvi su imali topove, a drugi mitraljeze!

6. Nedugo prije nego što je Pjotr Iljič Čajkovski (1840. – 1893.) počeo raditi na svome remek-djelu, baletu “Orašar”, preminula mu je obožavana sestra. Smatra se da je golemi gubitak utjecao na to da sklada melankoličnu melodiju za adagio “Grand Pas de Deux”.

7. Drugi talijansko-abesinski rat, koji je trajao od listopada 1935. do svibnja 1936. godine, bio je uvertira za Drugi svjetski rat i jasan pokazatelj neučinkovitosti Lige Naroda. Maršal Pietro Badoglio (1871. – 1951.), zapovjednik talijanskih snaga (na slici!), nije birao sredstva kako bi ostvario pobjedu. Talijani su, u pogledu naoružanja, bili nadmoćni. Imali su stotinjak puta više pušaka i topova, a raspolagali su i borbenim zrakoplovima, koje njihovi protivnici nisu imali. Etiopljani su pobijeđeni i nagnani u bijeg, a Badoglio je naredio zračni napad na povlačeću vojsku – na Etiopljane je bačeno preko četrdeset tona bojnog otrova iperita! Nagrada za ne baš časnu pobjedu? Badoglio je dobio titulu vojvode od Addis Abebe te postao prvim potkraljem i guvernerom nove kolonije.

Poše: Lucija Kapural

Komentari