Tajna kostura bez noge: Tko je bio ovaj čovjek?

Odgovore na neka pitanja potrebno je čekati dugo, no kad konačno stignu, zadovoljstvo je time veće. Arheolozi su, čini se, pred rješavanjem misterija starog više od dvije stotine godina, sudbine posmrtnih ostataka Napoleonova omiljenog generala!

Charles-Étienne Gudin poginuo je 1812. godine, tijekom Napoleonove neuspješne invazije na Rusiju. Evo što se dogodilo: u krvavoj bitci kod Smolenska, pogodilo ga je topovsko tane, nakon čega mu je amputirana noga. Postupak je izvršen prekasno – tri dana kasnije, Gudin je umro od gangrene. Srce četrdesetčetverogodišnjeg generala odstranjeno je te pokopano na slavnom groblju Père Lachaise, a ostatku njegova tijela u onim se turbulentnim vremenima izgubio svaki trag. Arheolozi vjeruju da posmrtni ostaci nedavno pronađeni kod Smolenska pripadaju upravo njemu.

“Čim sam ugledala kostur s jednom nogom, znala sam da je riječ o Gudinu”, ispričala je Marina Nesterova, predvodnica francusko-ruskog tima arheologa koji je otkrio ostatke. Dodala je kako je DNK analiza, u kojoj je korišteno tkivo jednog od generalovih potomaka, u tijeku, ali da nimalo ne sumnja kako će ona pokazati da je pronađen čovjek čije je ime za vječnost uklesano u zidine pariškog Slavoluka pobjede. Naime, u preliminarnom izvješću stoji da je kostur pripadao čovjeku starom između četrdeset i četrdeser pet godina, što je vrlo indikativno.

Piše: Lucija Kapural


Komentari