Tajna Bermudskog trokuta: Kolumbo je na ovom području imao problema s navigacijom, a njegovi mornari navodno su vidjeli neobična svjetla na nebu!

Ilustracija: YouTube screenshot

Da se na području Bermudskog trokuta događa nešto čudno, podatak je koji ćete naći na svim popisima najvećih svjetskih misterija, bok uz bok s Jetijem, čudovištem iz Loch Nessa, krugovima u žitu i kristalnim lubanjama pronađenim diljem globusa. Maštovite interpretacije ustranu, činjenica je da je na tom prostoru – između Bermuda, Floride i otoka Portorika u Atlantskom oceanu – zabilježen rekordan broj nestanaka brodova i zrakoplova.

Prvi podaci o zloslutnim zbivanjima u ovom dijelu svijeta datiraju još iz petnaestog stoljeća, kad je nekoliko brodova netragom ičšezlo za mirnog vremena. Navodno je i čuveni moreplovac Kristof Kolumbo, na putu u Novi Svijet, ondje imao problema s navigacijom, a njegovi mornari tom su prilikom primijetili i neka blještava svjetla na nebu.

S pričom o “vražjem trokutu” šira se javnost prvi put upoznala 1872. godine, nakon što je trgovački jedrenjak “Mary Celeste” pronađen kako pluta Atlantikom. Brod je bio netaknut, jedra još razapeta, a teret i osobne stvari posade na broju. Nedostajalo je samo jedno – putnici, od kojih nitko više nije viđen! Kakva ih je sudbina snašla, nikad se nije doznalo.

Jedno od najpoznatijih plovila koja su iščezla u ovom području bio je američki ratni brod “USS Cyclops”. Dogodilo se to koncem Prvoga svjetskog rata: na posljednje putovanje brod je isplovio 4. ožujka 1918. godine. Zajedno s brodom, netragom je nestalo svih 306 članova posade, što je bio najveći gubitak života u povijesti Američke ratne mornarice izvan borbe. Kako je brod prevotio preko deset tisuća tona manganske rude – a mangan se u to vrijeme koristio pri izradi streljiva – razvila se teorija da su “USS Cyclops” potopili Nijemci, no ovi su rezolutno zanijekali odgovornost za incident.

Objašnjenje nije pronađeno ni za istodobni nestanak čak pet zrakoplova na ovom zloglasnom području, koji se dogodio 5. prosinca 1945. Eskadrila američkih bombardera tipa “Avenger”, naoružanih torpedima, poletjela je iz mornaričke zračne baze Fort Lauderdale na Floridi. U trenutku kad im se, sjeverno od Bahamskog otočja, izgubio svaki trag, vrijeme je bilo lijepo, s dobrom vidljivošću, pa je oluja kao uzrok nestanka odmah odbačena. Služeno objašnjenje, da su se piloti izgubili zbog neke pogreške u navigaciji, te da su zbog toga ostali bez goriva i srušili se u ocean, nije osobito uvjerljivo. Maime, vođa eskadrile, poručnik Charles C. Taylor, imao je 2.500 sati letačkog iskustva, i to većinom na “Avengerima”. Neobjašnjeno je i zašto nikada nije pronađen nikakav trag nesreće, a misterij povećava i činjenica da je nestao i jedan od zrakoplova koji su krenuli u potragu za nestalima.


Navedeni primjeri su, nažalost, tek vrh sante leda. Prema neslužbenim podacima, u tom dijelu oceana, na površini od otprilike 1.140 kvadratnih kilometara, do danas je nestalo preko osam tisuća ljudi, te stotine aviona i brodova. Objašnjenja ovog fenomena kreću se od znanstvenih do onih posve fantastičnih.

Prema nekima, riječ je o mjestu iskrivljenja energetskih polja, zbog čega navigacijski uređaji postaju beskorisni. Druga teorija krivnju stavlja na izrazito jaku golfsku struju u tom području – u kombinaciji s nepredvidivim vremenskim uvjetima, ova navodno uzrokuje nestanke. Spominjala se i teza da u tom dijelu oceana isparavaju velike količine metana, no ozbiljnijim dokazima nije potkrijepljena.

Dakako, tu su i spekulacije da su u nestanke uključeni izvanzemaljci – trokut navodno predstavlja portal kroz koji kozmički posjetitelji dolaze i odlaze kako bi otimali ljude i eksperimentirali na njima! Zabavna je i ideja da se ondje periodički stvara vremenska rupa a, dakako, ne smijemo zaboraviti ni na onu da se u u središtu Bermudskog trokuta nalazi izgubljeni grad Atlantida, čiji stanovnici ne vole goste.

Piše: Lucija Kapural

Komentari