Tajkuni s Yucatána: U ovoj impresivnoj palači stanovalo je majansko plemstvo

Fotografija: Simple Wikipedia

Na arheološkom nalazištu Kulubá, smještenom na poluotoku Yucatán u Srednjoj Americi, prije nekoliko godina otkriveni su ostaci drevne palače. Tek nedavno, stručnjaci su pomnije proučili ono što je nekoć, u vrijeme moćne civilizacije Maja, bilo impresivno zdanje dugačko pedeset pet te visoko šest metara.

Analiza je pokazala da je raskošna palača bila naseljena tijekom dvaju dugih razdoblja, između 600. i 1050. godine, a stručnjaci pretpostavljaju da su je koristili pripadnici plemstva. “Tek smo počeli s otkrivanjem jedne od najvažnijih građevina u ovom području”, ispričao je meksički arheolog Alfredo Barrera, voditelj istraživanja. Dodao je kako njegovi kolege istražuju i četiri kamene strukture na području poznatom kao “Grupa C”, koje se nalazi na središnjem trgu u Kulubi.

Ondje su otkrili oltar, ostatke dviju stambenih građevina te okrugle strukture za koje vjeruju da su služile kao neka vrsta pećnica. Kako bi zaštitili to povijesno važno mjesto od negativnog utjecaja sunca i vjetra, konzervatori istražuju mogućnost pošumljavanja dijelova Kulube.

Kultura Maja, indijanskih naroda nastanjenih na području Meksika, Gvatemale, Hondurasa i Belizea, vrhunac je dosegnula između 250. i 900. godine. Što je dovelo do njene propasti, još nije otkriveno, no najraširenija je teorija da je krivac za to bilo dugačko razdoblje suše, koje je dovelo do propasti brojnih gradova na Yucatánu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari