Tajanstveni sveti grad Maja: Svježa voda, svježe žrtve

Na sjeveru poluotoka Yucatana, skriven duboko u beskrajnim šumama, smjestio se tajanstveni sveti grad Maja – Chichen Itza. Ime jednog od svjetskih čuda može se prevesti kao “na izvoru plemena Itza”, a odnosi se na majansku etničku skupinu koja je u šestom stoljeću utvrdila grad oko prirodnog izvora svježe vode.

Zbog značaja za razvoj civilizacije, Maje su bunaru nadjenuli ime Cenote Sagrado (“Sveto Vrelo”), a pored njega su prinosili ljudske žrtve bogu kiše Chachu. Do desetog stoljeća, Chichen Itza se razvila u glavno kulturno, vjersko i gospodarsko središte majanskoga nizinskog područja, a nedugo nakon toga započinje prožimanje s toltečkom kulturom.

Nakon pustošenja od strane drugih indijanskih naroda, u grad su u šesnaestom stoljeću ušli Španjolci, koji su ga pronašli u ruševnom stanju. Tri stoljeća kasnije, počela su arheološka otkapanja lokaliteta, koja su otkrila fascinantne stvari.

Među mnoštvom kamenih spomenika, nijemih svjedoka kulture indijanskih naroda, dominira veličanstveni El Castillo. Riječ je o piramidi posvećenoj Kukulkanu, bogu vjetra koji se prikazuje u liku pernate zmije. Maje su imali pomno osmišljen kalendar, a njega su iskoristili u gradnji dvadeset četiri metra visokog zdanja pomalo zastrašujuće ljepote. Svaka strana piramide ima devedeset jednu stepenicu što, zajedno sa strmom platformom, čini 365 stepenica, simbolizirajući dane u godini. Dodatna stepenica ispod piramide označava put u podzemni svijet.

Najpoznatiji fenomen vezan za piramidu, koji svjedoči o nevjerojatnu majanskom poznavanju astronomije, događa se dvaput godišnje, na proljetnu i jesenju ravnodnevnicu. S početkom zalaska sunca, na sjevernim stepenicama stvara se sjena ispod terasa koja, u kombinaciji sa sedam svjetlosnih trokuta, nalikuje tijelu zmije!


Piše: Lucija Kapural

Komentari