Tajanstveni Stonehenge imao je drvenog “blizanca”!

Fotografija: Mysterious Universe

Na lokalitetu Perdigões, smještenom na jugu Portugala, arheolozi su u jesen 2020. godine  otkrili nešto uistinu spektakularno. Ondje, pod debelim slojem zemlje, krili su se ostaci kružne građevine podignute prije više od četiri i pol tisuće godina.

Zdanje je stručnjake, dakako, podsjetilo na čuveni Stonehenge, golemi megalit izgrađen otprilike u isto vrijeme. Između dvije strukture postoji, međutim, velika razlika: ona poznatija, engleska, sazdana je od kamenih gromada, dok je novootkrivena, portugalska, podignuta od širokih debla. Iz tog razloga, znanstvenici su joj dali nadimak “Woodhenge” (“drveni henge”).

Premda dio arheologa to ime smatra pomalo tendencioznim, zapravo sjajno pristaje drevnom zdanju. Suprotno uvriježenom mišljenju, engleska riječ henge ne odnosi se na kamene krugove, već na zemljane konstrukcije sastavljene od nasipa i jarka koje omeđuju kamene ili drvene krugove. Takve konstrukcije, slaže se većina stručnjaka, nisu imale obrambenu već ritualnu funkciju. Čini se da je tako bilo i ovdje.

Teško je sa sigurnošću reći jesu li drevni svećenici u “Woodhengeu” vršili magijske obrede, pokapali pokojnike ili pak predviđali astronomske pojave, poput pomrčina Sunca i Mjeseca te ljetnog i zimskog solsticija, no vjerojatno je jedna od te tri pretpostavke – ako ne i sve tri – ispravna.

“Po razmaku debla i još nekim elementima, jasno je da ovo nije mogla biti nikakva vojna utvrda”, objašnjava voditelj istraživanja António Valera. Portugalski areholog dodaje kako bi kolege i on u bliskoj budućnosti trebali imati puno više odgovora na pitanje o namjeni odnosno namjenama drevnog zdanja, budući da je za sada otkopana samo trećina konstrukcije. Valera procjenjuje da je promjer “Woodhengea” bio veći od dvadeset metara.


Piše: Lucija Kapural

Komentari