Tajanstveni špiljski kompleks Imawari Yeuta

Stotinama godina, lokalna plemena vjerovala su da se duboko u prašumama Venezuele skriva neistraženi špiljski kompleks. Talijanski geolog Francesco Sauro posvetio je život njihovom pronalaženju a, nakon duga dva desetljeća, napori njegovog tima rezultirali su plodom.

Činjenica da je potraga toliko dugo trajala nije neobična znamo li da su špilje doslovce odsječene od ostatka svijeta: jedini ulaz je preko otvora koji se nalaze na vrhu južnoameričkih visoravni, na visinama iznad tri tisuće metara!

U jedan od posljednjih neistraženih kutaka našeg planeta znanstvenici su ušli u ožujku 2013. godine, a kilometri i kilometri špilja, nazvanih Imawari Yeuta, od tada su meka njihovih kolega sa svih strana svijeta. “Bili smo prva nova bića na tom čudesnom mjestu u posljednjih nekoliko milijuna godina. Mjesecima nakon ulaska u špiljski kompleks, sanjao sam sve što sam ondje vidio”, ispričao je Sauro, s ponosom pričajući o otkriću mikroba koji su se ondje milijunima godina razvijali odvojeni od ostatka svijeta, rijekama koje, zbog organskih kiselina, poprimaju čudesnu crvenu boju, kvarcnim zidovima pomalo sablasna plavičastog odsjaja te brojnim drugim čudesima koja su nastajala tijekom desetaka milijuna godina.

U novije vrijeme, njegovi kolege ondje su otkrili dotad nepoznate minerale te novu vrstu slijepih špiljskih riba. Hosam Zowawi, australski mikrobiolog koji je bio sudionik dviju Saurovih ekspedicija, kaže da špilje sadrže brojne mikrobe koje nikad prije nismo otkrili, dodajući kako njihovom usporedbom s modernim ekvivalentima možemo bolje shvatiti načine na koje bakterije razvijaju otpornost na antibiotike. Nadalje, uvjeren je da Imawari Yeuta, kao jedinstvena arhiva vremena i evolucije, krije dokaze o samim počecima života na Zemlji.

Piše: Lucija Kapural


Komentari