Tajanstveni prastanovnici Arktika: Jesi li pripadnici ovog naroda uistinu bili gorostasi koji su s lakoćom mogli slomiti vrat moržu?

Pri spomenu na stanovnike Arktika, nepreglednog područja oko Sjevernoga pola, većini će prvi napamet pasti Eskimi (u redu, možda će netko spomenuti i Djeda Božićnjaka). Inuiti, kako sami sebe zovu, stanovnici su golemog prostranstva od Grenlanda i Labradora na istoku do Beringova mora i sibirskih obala na zapadu, kao i nekih arktičkih otoka, a do današnjeg dana uspjeli su očuvati svoj kulturni identitet – unatoč preuzimanju civilizacijskih stečevina u novije vrijeme. Žive u malim, složnim zajednicama, pretežno se bave lovom, a po nepreglednim snježnim prostranstvima kreću se psećim zapregama i čamcima poput kajaka i umiaka. Eskimi, međutim, nisu bili prvi stanovnici Arktika. Narod Thule, njihovi preci, ondje se počeo širiti tek oko 1.000 godime, no na prostoru na koji su stigli već je netko živio. Radilo se o tajanstvenom narodu kojeg su došljaci nazivali Tuniit.

Priče o ovim ljudima, raširene u brojnim eskimskim mitovima, doimaju se kao pretjerivanje. Prema legendi, starosjedioci su bili znatno viši i snažniji od došljaka: ovi gorostasi s lakoćom su mogli slomiti vrat morževa i odvući ih kući kako bi se njima pogostili, ili ih čak uprtiti na rame. Za neupućene, govorimo o morskim sisavcima teškim i do jednu tonu! Nadalje, priča kaže da su poznavali magiju te da su spavali s nogama u zraku, kako bi im krv otekla iz nogu te ih učinila laganima za nadolazeći lov na sobove. Unatoč svim tim sposobnostima, Tuniit su bili povučeni, miroljubivi ljudi kojima su vjerovanja strogo zabranjivala da ulaze u bilo kakve sukobe, uključujući samoobranu. To ih je činilo idealnim susjedima: preci Eskima jednostavno su oteli njihova najbolja lovačka područja, a ovi su bili prisiljeni uzmaknuti.

Da ove priče nisu puki mit, 2014. godine je pokazala genetička studija. Ne, Tuniit vjerojatno nisu dizali pet morževa u benchu, ali su uistinu postojali kao zaseban narod. Dorset, kako su ih nazvali znanstvenici, područje Arktika su nastanjivali duga četiri tisućljeća, da bi u četrnaestom stoljeću, nedugo po dolasku predaka Eskima, ičšezli. Njihova najizraženija osobina bio je manjak genetske raznovrsnosti. Ne samo da su na Arktik migrirali s vrlo malo žena u grupi, već su odbijali bilo kakve kontakte – uključujući one seksualne – s pripadnicima drugih naroda, ponovno zbog vjerskih razloga. Možda su upravo zato odbijali loviti znatno sigurnijim lukovima i strijelama, umjesto toga kortisteći kratka koplja.

Piše: Lucija Kapural


Komentari