Tajanstvena ruska radiostanica nazvana UVB-76

Nepoznata radiostanica već desetljećima zbunjuje javnost. Nitko ne zna točno ni kada je, ni zašto počela s radom. Na njoj se čuju neobični zvukovi poput zujanja, glasova i glazbe. Ako smo vas zaintrigirali, zavirite u današnji članak i potražite tajanstvenu postaju na svojim radiovalovima.

Početak emitiranja (?!)

Iz tornja u blizinu, danas gotovo potpuno napuštenog, gradića Povarova, nedaleko Moskve emitiran je svojevrsni program kratkovalne radiostanica na frekvenciji od 4625 kHz. Njezino je emitiranje prvi puta zabilježeno 1982., što ne znači da nije postojalo i ranije. U 80-im godinama 20. stoljeća postaja je emitirala samo zvučne signale, da bi u devedesetim bili zamijenjeni kontinuiranim zujanjem. Onda bi se jednom u nekoliko tjedana monotonija zujanja prekidala muškim glasom, koji je navodio kombinacije brojeva i riječi, među kojima su se pojavljivala i imena: Ana, Nikolaj…Tatjana. Međutim većinu vremena ispunjavalo je izluđujuće zujanje.

Promijene u obrascu emitiranja


Glasovne poruke su danas češće nego na početku. U ljeto 2010. godine, zujanje je jednostavno prestalo i ostala je tišina. No to je trajalo samo jedan dan, nakon toga je opet nastavljeno, kao i do tada. Iste godine krajem ljeta opet je zujanje stalo, i prepustilo mjesto stavcima iz Labuđeg jezera P. I. Čajkovskog, a u jednom se trenutku pojavio i zvuk, koji je nalikovao vrištanju. Na postaji se povremeno čuju i isprekidani telefonski razgovori koji znaju trajati i do 30 minuta. Kako se na postaji spominju časnici vrlo je vjerojatno da je riječ o vojnoj namjeni ove postaje. Rusi su ovu postaju nazvali Žužžalka, a njen se pozivni znak redovito mijenja. Zadnja nama poznata oznaka se počela koristiti 30. prosinca 2020. i glasila je NzhTI. Kako su Rusiju pogodili potresi tijekom 2010. postaja je tada očito promijenila svoju lokaciju te je preselila u blizinu jednog od najstarijih ruskih gradova Pskova, nedaleko granice Rusije s Estonijom.

Sadržaj emitiranja

Nitko ne zna o čemu je točno riječ. Rusija je kroz ta desetljeća djelovanja radiostanice prošla ogromne promjene, na vlasti se izmijenilo više predsjednika, vodilo se više ratova, ali je UVB-76 preživjela sve njih. Ovdje se može postaviti pitanje je li u pitanju komunikacija između vojske i vlade, ili je nešto sasvim drugo po srijedi. Postaja zapravo emitira kodove sa slovima, brojevima i imenima. Na primjer, prijenos od 21. veljače 2006. glasio je:

UVB-76, UVB-76. 75-59-75-59. 39-52-53-58.5-5-2-5. Konstantin-1-9-0-9-8-Tatiana-Oksana-Anna-Elena-Pavel-Schuka. Konstantin-8-4. 9-5-5-Tatjana. Anna Larissa Uliyana-9-4-1-4-3-4-8.

Vjeruje se da zujanje dolazi preko otvorenog mikrofona. Povremeno se u pozadinu čuju glasovi, glazba i drugi zvukovi. Kako se u nekim glasovnim javljanjima spominju časnici to bi išlo u prilog pretpostavci o vojnoj namjeni postaje.

Pretpostavke: Od Mrtve ruke do mjerenja ionosfere

Tijekom vremena razvile su se razne pretpostavke o svrsi postaje. Jedna od najmračnijih je ona BBC -jeva, prema kojoj je riječ o postaji povezanoj s ruskim raketnim sustavom Perimetar, koji emitira signal Mrtva ruka nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a koji je programiran da lansira val nuklearnih projektila ako se signal prekine, a što će sugerirati da je Kremlj u tom trenutku sravnjen sa zemljom. No ova je teorija odbačena jer je postaja već imala prekida u emitiranju, i da je ova hipoteza točna, kao što se sugerira, došlo bi do lančane reakcije. Jedna od manje zastupljenih hipoteza smatra da je ova radiostanica namijenjena mjerenju promjena u ionosferi. Većina onih koji prate postaju UVB-76, smatraju da je riječ o stanici koja se koristi za komuniciranje tajnih agenata. Ovakve postaje obično odašilju brojeve u skupinama, što onemogućava otkrivanje veza među riječima i rečenicama. Brojevi se mogu odgonetnuti samo uz pomoć ključa kojeg posjeduje točno određeni slušatelj, a kojem je poruka upućena.

Mišljenje stručnjaka

Online grupa koja sebe naziva Enigma 2000, a koja prikuplja podatke o brojčanim postajama diljem svijeta, kaže da ovo nije tipična postaja s brojevima jer ne počinje emitiranje na standardan način, a uz to ima drugačiju strukturu. Prema njima takvoj konstataciji ide u prilog i to, što većinu vremena postoji samo zujanje, a poruke nemaju definirano vrijeme pojavljivanja. Jedan visoko rangirani dužnosnik, koji je dugo radio na ometanju zapadnih radiostanica, a poznat je prema pratiteljima ovog fenomena pod inicijalima J. M. tvrdi da je riječ o šifriranim naređenjima vojnih jedinica u Rusiji.

Povijest tzv. Žužžalke je nejasna. Nagli prekid u 2010. godini, tajnoviti J. M. objašnjava i vojnom reorganizacijom i spajanjem vojnih okruga u novi zapovjedni centar sa sjedištem u Sank Peterburgu, što bi moglo objasniti migraciju postaje. O čemu god da je riječ ova postaja svojom tajnovitošću zaokuplja pozornost velikog broja ljudi diljem svijeta, i unosi tračak misterije u svakodnevicu. Ako volite nepredvidive stvari, potražite ovu postaju možda čujete nešto novo.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari