Svjetski rekord: Dječja usta puna zuba, njih ukupno 526!

Fotografija: CNN

Svi znamo, ili gotovo svi, što je zubobolja, no zamislite, da nije u pitanju jedan ili dva zuba već njih više od 500. Uglavnom u Indiji je nedavno zabilježen takav slučaj. Kada vas zaboli zub, sjetite se ovog članka, možda vam bude lakše uz, naravno, dovoljno jaka sredstva za bolove dok ne stignete do stomatologa.

Zubi koji bole godinama

Dječak star sedam godina žalio se na bol u čeljusti od svoje treće godine, no nakon što je stanje postalo neizdrživo odveden je u glavni grad Chennai u saveznoj državi Tamil Nadu na jugoistoku Indije. Od početka boli do odlaska liječniku prošlo je pune četiri godine, u bolnicu je stigao 2019. Liječnici su u bolnici na Odjelu za maksilofacijalnu kirurgiju, zahvaljujući rendgenskim snimkama i CT-u, pronašli tvorevinu nalik vrećici u donjem desnom dijelu čeljusti. Dječak je podvrgnut operaciji, koja je trajala punih pet sati, u sklopu koje je izvađeno čak 526 zuba. Njihova veličina je je bila od 1 do 15 mm. Čak su i najsitniji dijelovi imali krunu, korijen i caklinu, što ukazuje da se radilo o zubima. Dječak je nakon tri dana pušten kući i očekuje se njegov manje-više potpuni oporavak. Naime, ova je vrećica sprječavala izbijanje trajnih zuba, zbog čega je moguće da će, ako oni ne niknu nakon zahvata, morati kada dođe u određenu dob ugraditi implantate na tom dijelu čeljusti. Naravno, ukoliko će mu ih njegova siromašna obitelj moći platiti, premda postoji velika vjerojatnost da će mu, kao posebno dokumentiranom medicinskom slučaju, biti omogućen takav zahvat, uz državnu ili neku drugu vrstu novčanog pokrića.

Benigni tumor

U pitanju je rijetko stanje koje se zove kompozitni odontom, odnosno benigni tumor povezan s razvojem zuba. Ne zna se točno što je uzrokovalo takvo stanje, ono može biti genetski uzrokovano, no razlog može biti i ozbiljniji, i biti povezan sa zračenjem pri čemu se sumnja na ono povezano sa zračenjem mobilnih tornjeva.


Istraživanja u SAD-u su pokazala da velik broj ispitanika prvo što primijeti na drugom čovjeku je osmijeh. Zato čuvajte zube i smiješite se što više jer osmijeh definitivno pomaže da se svi osjećaju bolje.

Pišse: Sonja Kirchhoffer

Komentari